Winbas hjälp
Beskrivning av strukturhantering i Winbas |
|
Allmänt om strukturer
En struktur är ett sätt att binda samman olika produkter inbördes. Oavsett om dessa produkter finns rent fysiskt eller inte. Anledningarna till att använda Winbas strukturhantering är många och man löser ofta de flesta logistikproblemen med hjälp av strukturhantering.
En produktstruktur består dels av ingående material men kan även bestå av monteringstider och andra ingående komponenter.
Winbas kan hantera strukturer i upp till nio strukturnivåer och relativa nivåer.
I Winbas kan man använda strukturer både vid inleverans/påfyllning av lagret eller vid utleverans/tömning av detsamma. Man kan även ange vilka blanketter strukturen ska skrivas ut på, samt om alla nivåer i strukturen ska skrivas ut på blanketten. Produktstrukturen kan vara unik både vid inleverans och utleverans, d.v.s. produktstrukturen ligger till grund vid registrering av t.ex. Beställning eller Order, men kan sedan bearbetas vidare unikt för varje enskild transaktion i t.ex. Beställning eller Order.
Winbas består förutom av möjligheten att bygga upp strukturer, dessutom av en mängd hjälpmedel inbyggda i diverse rutiner för att strukturhantering verkligen skall hjälpa till med logistiken. Man kan t.ex. se hur många färdiga produkter som kan produceras med befintligt lager. Om priset på ingående delar i strukturen förändras, ska även värdet av den färdiga produkten synkroniseras.
Olika exempel på strukturhantering
Detta är en allmän beskrivning över Winbas strukturhantering, vi skall nedan ge några exempel på hur strukturer kan användas i olika branscher.
Vi vill samtidigt varna för komplexiteten i strukturhanteringen. Eftersom strukturhantering kan användas på många olika sätt, bör Ni rådgöra med Winbas utbildare för att bestämma rätt väg för er verksamhet. Tänk därför till och planera strukturhanteringen väl i företaget före start.
Exempel på strukturhantering i grossist/handelsföretaget
Vi säljer en halvpall med diverse produkter. Behöver vi då plocka ut varorna för att inleverera produkten halvpall. Om man skapar produkten halvpall och anger de ingående produkterna och deras antal så sker detta med automatik vid order/fakturering. Man kan även bestämma vad man vill se i statistiken. Halvpallen som kunden köpte eller varorna som den bestod av. Alternativt, gör en inleverans av halvpallen och de ingående produkterna dras ur lagret.
Vi bryter en förpackning om 12 stycken och säljer produkten styckvis till ett annat pris. Skapa en struktur där styckprodukten är kopplad till förpackningsprodukten med en tolftedel. Vid order/fakturering av styckprodukten så kommer förpackningsprodukten att påverkas lagermässigt. Alternativt, gör en inleverans av styckprodukten och förpackningsprodukten dras ur lagret med automatik.
Vi vill att det skall stå Varor enl. spec. på fakturan och enbart totalbeloppet. Men för den skull skall statistiken bli korrekt. Om man lägger upp en produkt angiven som struktur men utan något recept så anger man receptet på orderraden då produkten används. Det står då vad Ni vill på fakturan och statistik samt lagernedräkning blir rätt.
Exempel på strukturhantering i entreprenadverksamhet
Vi säljer en värmepanna monterad och klar med ett summabelopp. Men för den skull skall statistiken bli korrekt. Lägg upp produkten i fråga och lägg in delar, montering m.m. som recept.
Vi vill att det skall stå Badrum enl. spec. på fakturan och enbart totalbeloppet. Men för den skull skall statistiken bli korrekt. Om man lägger upp en produkt angiven som struktur men utan något recept så anger man receptet på orderraden då produkten används. Det står då vad Ni vill på fakturan och statistik samt lagernedräkning blir rätt.
Exempel på strukturhantering i tillverkande företag
Vi tillverkar i flera steg hur skall strukturen läggas upp? Skapa en struktur per tillverkningsmoment. Eftersom produktionen av halvfabrikat ofta följer en prognos så tillverkas det och läggs på hyllan för att därefter slutmonteras vid leverans. Halvfabrikaten inventeras och har ett lagervärde därför blir det automatiskt delstrukturer av de färdiga produkterna.
Vi tillverkar en del och lägger ut en del på legotillverkning. Hur skall vi hantera detta? Lägg upp den egna tillverkningen som strukturer där detaljavräkning sker vid inleverans. I orderläge tar man sedan ut den färdiga produkten och använder strukturer för utleverans av de legotillverkade produkterna. På detta sätt kan både egentillverkat och inköp av halvfabrikat kombineras i strukturhanteringen.
Verkstaden avrapporterar löpande sina arbetsorder, hur hanteras detta? Vid inleverans av en färdig produkt eller ett halvfabrikat kan inrapporterad data ligga till grund för förbrukning av tid och materiel. Inrapportering kan ske direkt mot lager eller kundorder. Produktens struktur är då förkalkyl mot den verkliga förbrukningen
Vi tillverkar komplicerade maskiner mot kundorder, var sker uppföljningen i Winbas? En tillverkningsorder kan hanteras som en internorder och ligger till grund för kostnaderna. Kundordern ligger till grund för intäkterna och här kan även áconto fakturering ibland förekomma. Genom att koppla dessa bägge order/fakturor mot ett gemensamt projekt så kan vi på projektnivå följa resultatet. Eftersom projektet även hanteras genom säljstödet så kan vi här följa projektet avseende tidsplanering, samla korrespondens, ritningar m.m.
Ytterligare exempel på användning finns i följande avsnitt:
Relaterade avsnitt
För registrering av strukturer se avsnittet:
För användning av strukturer i Order / faktura: