Version 2001-06-28

Tidigare Nyheter

Nedan följer nyheter i Winbas avseende respektive version i omvänd kronologisk ordning med start från version 2001-01-08.

Version 2001-06-28

Version 2001-06-25

Version 2001-05-31

Version 2001-04-18

Version 2001-03-28

Version 2001-01-24

Version 2001-01-08

Version 2001-06-28

Statistik / Struktur - Statistik på detaljnivå

Vid Statistik på detaljnivå på struktur skapas statistik från själva strukturen. Följande ändringar har gjorts :

Utskrifter Administration - Inneliggande order - TB summeras

Fältet TB SEK summeras efter varje avsnitt och i sluttotal liksom tidigare Summa SEK, förutsatt att villkor för att TB ska visas uppfylls.

Installation

Varning om överskriden kreditgräns

Dialogen Överskriden kreditgräns visade tidigare kreditbelopp baserat enbart på kundens Kundfordran, om själva kundfordran i sig var större än kreditgränsen oavsett inneliggande order.

1. Ändring 1 : Vid meddelandet om Överskriden kreditgräns visas alltid kreditbeloppet inklusive belopp i inneliggande order.

2. Ändring 2 : Meddelandet säger också hur stor del av beloppet som utgörs av inneliggande order.

Utskrift av blankett Samlingsfaktura

I fältet Restorder skrivs Ja istället för True

Version 2001-06-25

OBS! - Förändringar av licensuppgifter/Nya licenskoder

Information om Officeversioner

Vi arbetar nu sedan en tid med utvecklingsverktygen avsedda för versionen Office 2000. Detta gäller för kopplingar mot Word, Excel och Outlook. Bäst resultat fås om dessa program är av denna version. Access-databaserna är dessa fortfarande av formatet Access 97 p.g.a. att de nya drivrutinerna och formatet inte är fullständigt utvärderade till denna version. Detta innebär att kunder som aktivt använder Access mot databaserna fortfarande bör ha en parallell Access 97-version installerad. Målsättningen är dock att efter den större versionen i sommar, övergå till Access 2000-formatet, när fullständig utvärdering av effekterna för Winbas har genomförts.

Utskrifter Administration – EU-Rapporter – Intrastat införsel / utförsel

Begreppet VP : (nummer) i varubeskrivning började tidigare på två. Första posten börjar nu på ett.

Säljstöd/Kalender – Koppling mot Microsoft Outlook

Version 2001-05-31

Inställningar Administration – Projekt

Avbokning av leverantörsfakturor – F6 – Kontering - Inmatningsläge

Efter önskemål befinner sig konteringsbilden i nyinmatningsläge med fokus på nästa radnummer när konteringen visas. Tryck enter för att registrera ny rad eller skriv annat radnummer för att ändra befintlig rad. I bilden föreslås även typen Betalt belopp om inget annat har angivits tidigare.

Söklista Kund / Produkt / Leverantör m.fl. i Winbas och Säljstöd

Prestandahöjning

Söklistan har tidigare varit lite långsam vid bläddring med pil upp / pil ner, page up / page down i större datamängder i t.ex. produktregister, i synnerhet i läge Sida vid sida i samband med högre skärmupplösningar. Bläddringen är nu optimerad och går en hel del fortare vid stora datamängder

Utseendeförändring

Beteendet kring gamla sedan tidigare lösta problemet med skyddsfel vid tryck på krysset för att stänga i huvudfönstret när söklistan är öppen, berodde förmodligen till stor del på användaren intuitivt inte kunde klicka någonstans i söklistan för att ångra öppnandet denna. Den tidigare idén med en Stängknapp har nu iscensatts i status-/ knappraden för dessa söklistor.

Order / Faktura / Serviceorder

I takt med att datorer blir snabbare har det påpekats att man inte hinner se fakturanr i statusraden vid fakturering : ”Skapar faktura av order..., faktura nummer 9999".

Åtgärd : Statusraden visar efter slutförd fakturering : " - Skapat faktura 9999"

Inställningar Administration – Order - F3 – Övrigt – Blankett

 Rad med textprodukt skrivs endast på blankett där kommentar är vald
 Skriv ut enbart rader med Levererat antal på Faktura

Produkt – Alternativa produktnummer - Vanlig produkt och alternativa

När man anger ett produktnummer som finns som vanlig produkt och även som alternativt nummer på annan produkt, visas listan med både angiven vanlig produkt samt de produkter där den finns registrerad som alternativt produktnummer. I dettas fall visas ”huvudprodukten” i fetstil och markerad först i skärmlistan och kan väljas med Enter.

Rutiner som berörs av denna ändring vid val av alternativ produkt :
Produkt, Offert, Order, Serviceorder, Beställning, Inleverans, Beställningsunderlag,Transportsedlar, Avdrag och Fasta avdrag.

Inställningar Serviceorder - Ta bort serviceorder efter fakturering

Ny inställning för Serviceorder - Ta bort serviceorder efter fakturering. När denna inställning är på, tas serviceordern bort efter fakturering - märk att serviceorder aldrig är märkta för restorder, vilket betyder att ordern alltid tas bort i nuläget.

Ändringar i Säljstöd med bl.a. Aktiviteter

Listan ”ej utförda” stöder markering av flera rader. Detta ger att man kan sätta Utförd eller ta bort ett antal transaktioner samtidigt. Om flera transaktioner är markerade och F9 - Ta bort väljs ges en varning.

Aktiviteterna som även tidigare har kunnat registreras på Organisationer / Kontakter kan nu även administreras från ett eget fönster, där utgångspunkten istället är utifrån själva aktiviteten. Istället för att som tidigare gå in på respektive organisation eller kontakt och märka var och en av dessa med en aktivitet, kan man nu istället gå in på aktiviteten och välja in eller välja bort de organisationer eller kontakter som ska tillhöra aktiviteten.

Vid selektering återfinns nu funktionen Skapa aktivitet, den tidigare knappen Nytt dokument har utgått och återfinns istället inne i Aktiviteter. Genom att välja Skapa aktivitet överförs innehållet i selekteringen till en ny, eller befintlig aktivitet. Man kan då sedan välja att spara aktiviteten för senare bearbetning och förändring eller att skapa nytt dokument utan att spara aktiviteten om man så önskar.

Version 2001-04-18

Generell prisändring - Inpåslag

Nytt fält i designen för Generell prisändring : Inpåslag. Kolumnen visar i första hand uppgift från Produkt om registrerad och i andra hand från produktens leverantör. Om det finns ett registrerat värde, adderas denna procentsats vid beräkning av netto. Detta ingrepp medför att designen av skärmlistan för Generell prisändring återställs till standard vid uppdatering, om man händelsevis läst ner en mellanversion och testat denna rutin. Även skärmlistorna för Specialprislistor återställs till standard vid uppdatering.

Fliken Avrundning i Generell prisändring

Nya alternativ för hantering av decimaler vid inpriser och utpriser. Vid förändring påverkas skärmen och resultatet av valda antal decimaler visas i skärmlistan. Vid F7 – Spara (egentligen för att spara förändrade priser) sparas även dessa inställningar, liksom tidigare även inställningar för avrundning inom olika beloppsintervall. Fliken för Avrundning kan enbart förändras med WB-rättigheter.

Fliken för Avrundning återfinns även under Arkiv Inställningar Administration – Inställningar Produkter, se mer information detta nedan.

Arkiv Inställningar Administration – Inställningar Produkter

Ny flik för generell hantering vid automatisk uppdatering av utpriser, med avrundning till belopp i angivna intervall. Samt för lagring och i vissa fall presentation av inpriser respektive utpriser.

Utskrifter Administration – Fakturor

Utskrift av fakturor kan nu även väljas inom intervallet Fr.o.m. fakturadatum – T.o.m. fakturadatum.

Utskrifter Bokföring - Specifikationer

Ingående saldo fram till vald period används enbart när kontot är ett balanskonto (konto 1000-2999). Annars är ingående saldo 0. Endast specifikationer som har ett ingående saldo (skilt ifrån 0), eller transaktion inom den valda perioden kommer med vid utskrift.

Registrering av leverantörsfakturor - Inleveransbokföring

Bokföringsdatum i bokföringsunderlaget sätts till fakturans Fakturadatum.

Inleverans

Ändring av användande av inleveransnummer som sätts vid inleverans statistiktransaktioner med avseende på inställning i produkt.

Inleveransnummer sätts enbart om inställningen Använd inleveransbokföring är påkopplad.

Version 2001-03-28

Import SIE4 verifikationer

Rättning av missvisande felmeddelande vid import av verifikationer där texten överskred 50 tecken.
Åtgärd 1 : Nu trunkeras texten till max 50 tecken före skrivning till Winbas register.
Åtgärd 2 : Uppstår ett fel, visas korrekt meddelande.
Åtgärd 3 : Är filen skrivskyddad, ges inget felmeddelande.

Utskrifter Administration - Autogiro

Betalningsposter med krediteringar visar negativa belopp i kolumnen Belopp.

Internettjänster

Nu finns det en modul med bl.a. valutauppdatering som fungerar från Winbas. För att detta ska aktiveras krävs att vissa filer finns registrerade på datorn.

Generell prisändring

Tillägg -Om inpris eller rabatt ändras vid inmatning och netto förändras och påläggsprocent 1 till 9 användes på produkten - uppdateras utpris 1-9 med pålägg 1-9 utifrån det nya nettot. 2001-02-14 - Kunder / Produkter – F5 - Statistik

Om användare är säljare, visas inte Ákostnad SEK liksom ej heller tidigare Kostnad SEK.

Inleverans

Vid Komplett inleverans och lagerplatser användes, finns dessa inte från själva beställningen. Användaren har då fått varningen om detta vid F12 – Stäng, innan uppdatering.

Tillägget : Vid Komplett inleverans, lagerplatser användes och transaktioner utan lagerplatser påträffas ges dialog för inmatning av lagerplats. Denna lagerplats kommer då att sättas på de rader som saknar lagerplats.

Varningen Överskriden kreditgräns

Vid Inställningar Order – Varning om överskriden kreditgräns, som visar varning om kundfordran tillsammans med den totala ordersumman på kunden överskrider kreditgränsen - ges nu ett utförligare meddelande om med hur stort belopp kreditgränsen är överskriden med.

Kopiering av blankett

Bättre skydd för felaktiga format vid kopiering av blanketter med skilda typer.

Kunder / Produkter - F5 - Statistik

Om användare är säljare, visas inte ákostnad SEK liksom ej heller tidigare kostnad SEK.

Version 2001-01-24

Order / Faktura

När en befintlig order tas fram, via söklista eller ordernummer – sker en kontroll av ordern.

Kontrollen är densamma som vid Utskrifter Administration – Blankettutskrifter av Offert, Order, Följesedel, Plocksedel och Fraktsedel. Om registrering av rader på ordern pågår, ges ett meddelande om detta.

Offert, Order / Faktura, Serviceorder - Disponibelt antal

Transaktionssidan där produktens lagersaldo visas, visar nu även Disponibelt antal.

Kostnad

Om fältet ÁKostnad SEK är aktiverat för ändring efter att alla sedvanliga villkor för detta är uppfyllda, spärras detta fält ändå vid en produkt markerad med Kostnad från produkt.

Valutakurs

Om Inställningar Order – Valutauppdatering vid fakturering , hämtas som bekant orderns valutakurs & faktor från valutatabellen vid fakturering.

Ändringen : Fältet Valutakurs är vid denna inställning spärrat för inmatning.

Inställningar Administration – Kunder - Kravtexter

Fältlängden för kravtext är ökad från 200 tecken till 250 tecken så länge. Detta kunde göras utan omskrivning av register. Ska vi öka mer än så måste omskrivning ske.

Utskrifter Administration - Produktetiketter

Tio nya fält för att designa in och skriva ut alternativa produktnummer på produketiketter.

Fälten heter Alt.prodnr 1 till Alt.prodnr 10.

Offert, Order / Faktura, Serviceorder

Knappen Netto finns nu även i Offert - Förändring av netto vid befintlig offert, liksom tidigare i Order och Serviceorder.

Funktionaliteten vid Knappen Netto – Förändra netto är utökad med ett antal alternativ.

Fördelningar utföres

Rättning : Om fördelning sträckte sig över flera år och Fördelningar utföres kördes på första perioden i nästa år, fördelades resterande delen på denna period.

Prisändringsdatum

Prisändringsdatum sätts nu med automatik när utpriser förändras i ett antal rutiner.

Blankettdesign / Blanketter

Berör - Offert / Order / Följesedel / Plocksedel / Fraktsedel / Faktura typ 1-7 / Samlingsfaktura.

Version 2001-01-08

Generell prisändring - Helt ombyggd från grunden

Specialprislistor

Redigerbara skärmlistor enligt standard i fönster Specialprislistor och transaktioner.

Alternativet Spärra kvantitetsrabatt i huvud är ändrat till Föreslå Spärra kvantitetsrabatt.

Nytt alternativ i huvud : Föreslå Addera till generell rabatt på kund

Texten föreslå i dessa fält indikerar att detta är ett förslag till vad som ska sättas vid ny rad i Transaktioner. Fälten Spärra kvantitetsrabatt och Addera till generell rabatt på kund finns alltså på transaktionsidan och det är inställningen på transaktionen som styr fortsättningsvis.

Addera till generell rabatt på kund lägger rabatt på prislistan till eventuell befintlig generell rabatt på kunden. Används rabatt i kr, adderas beloppen – används rabatt i procent, sker pålägg enligt ”procent på procent”.

De här två inställningarna kan sättas unikt på varje transaktion, istället för som tidigare i specialprislistans huvud. Bakåtkompabilitet - Databasuppdateringen sätter inställningen Spärra kvantitetsrabatt i alla transaktioner där den tidigare återfanns i respektive huvud. Ändringen berör prishantering i Offert / Order / Serviceorder.

Samfakturering

En faktura per kund (standard i inställningar Order)
Avgift i kronor eller procent hanteras vid samfakturering om krysset Avgift är satt på kunden. Fungerar på samma sätt som tidigare i Offert / Order och Serviceorder, samt samfakturering - vanliga fakturor, en faktura per order.

Vanliga fakturor, en faktura per order (i inställningar Order)
Faktureringsavgift sätts som vanligt vid ordertillfället vid denna typ av samfakturering, förutsatt att alla villkor för faktureringsavgift uppfylls. Tidigare sattes inte faktureringsavgiften alls vid samfakturering oavsett alternativ. Faktureringsavgiften sätts sedan på fakturan vid samfaktureringstillfället.

Betalningsvillkor – Kontant/Konto

Nytt fält som visas vid alternativet kontant - Konto.
Berör Order / Faktura och Serviceorder. Om inget konto anges användes konto Kassa, som tidigare. Syftet med detta är att kunna stämma av saldon vid olika kontanta betalningssätt. T.ex. om kunden betalar med kreditkort kan kontant betalningssätt AMEX - American Express, användas och är då kopplat till ett annat konto.

Order / Faktura / Serviceorder

Om betalningsvillkor kontant är valt, i samband med att kontantnota skrivs ut - visas dialogen Kontantbetalning, vars enda uppgift är att visa belopp tillbaka vid ifyllt mottaget belopp, enligt följande utseende:

Order - Dialogen Kassabetalning

Generell prisändring

I generell prisändring kan man söka på produkt i sorteringsordningen i skärmlistan genom att trycka på tangenter, enligt söklista standard.

Arkiv - Generell uppdatering - Priser från leverantör

Nytt alternativ för uppdatera av endast Vägt inpris på produkt.

Inleverans

Nytt register för hantering av struktur vid uppdatering av inleverans : Prodbestradstru

Om det finns en transaktioner i detta register, registrerade med aktuellt beställningsnummer och rad, användes dessa istället för ordinarie struktur från produkt. Uppdatering sker då på produkt och statistik (Prodtrans) med antal angivet i transaktion.

I nuläget använder inte Winbas detta register för registrering, vilket betyder att registret inte kommer att användas heller för uppdatering i de allra flesta fall. Registret har lagts in av Databasuppdatering och är tänkt att användas för Produktionsplanering. Transaktioner i detta register skapas för närvarande av till en specialanpassning. Winbas tar bort transaktion i Prodbestradstru när statistiken är färdigbearbetad.

Ny standard i Winbas / Säljstöd (Windows standard)

På nyare tangentbord, från och med Windows 95 finns en tangent som heter ”Applikations-meny”. Genom att trycka på denna knapp kommer man åt snabbmeny, meny vid högerklick (context-menu, eller popupmeny) i en given situation. Vi använder nu denna tangent för att komma åt inställningar t.ex. skärmlistor i Winbas, som man annars inte kommer åt utan att använda mus. Funktionen kommer även användas på andra ställen där det finns snabbmenyer. Tangenten är belägen till vänster om den högra Ctrl-tangenten.

Design av blankett - Egenskaper för fält

Genom att högerklicka på ett fält vid design av blankett, kan vissa nya egenskaper sättas. Den viktigaste egenskapen är format, som beskriver hur fältet ser ut när det skrivs ut. Även justering kan sättas – justering kan vara vänster, höger eller centrerad.