Version 2005-05-24

Tidigare Nyheter

Nedan följer nyheter i Winbas avseende respektive version i omvänd kronologisk ordning med start från version 2005-04-05.

Version 2005-05-24

Version 2005-04-05

Version 2005-05-24

Bokföring

Följande har tillkommit i samband med bokföring i allmänhet:

Visa kontosaldo direkt vid kontering är ett komplement till listan med kontosaldo som visar kontoutdraget med transaktionerna som leder fram till saldot på ett konto, resultatenhet, projekt eller specifikation. Skillnaden är då att saldot räknas fram och visas direkt när kontot anges istället för att fälla ner listan med kontoutdraget. Visa kontosaldo direkt vid kontering är en inställning som görs i inställningar för bokföring och gäller då alla konteringsbilder såsom registrering av verifikationer och konteringar i reskontror.

Registrering av verifikationer sker normalt efter att Period har angivits och registrering sker sedan alltid inom denna period. Genom att använda (eller koppla bort) den nya inställningen Registrera verifikationer inom en vald period behöver inte period anges innan Registrering av verifikationer och registrering kan ske på valfri period inom räkenskapsåret.

Bruten datumföljd på valfria serier kan anges på en eller flera serier aktiverade i Inställningar Bokföring. Standard är att alla verifikationsnummerserier obrutna vilket innebär att verifikationer registreras i obruten datumföljd med avseende på bokföringsdatum och detta kan då ändras i inställningar.

Bruten eller obruten serie kan anges individuellt på varje verifikationsnummerserie och gäller oavsett hur en verifikation registreras, om det sker manuellt eller med t.ex. Bokföring via integration. Registrering i en ej obruten serie kan alltså ske över hela räkenskapsåret oavsett sista registrerade verifikation i serien.

Import av SIE4 verifikationer har förbättrats på ett antal punkter och alternativen är numer samlade med utgångspunkt från en och samma dialog för att förenkla återkommande inläsningar:

För ytterligare information om dialogen Import av SIE4 verifikationer, se följande avsnitt:

Utskrifter Bokföring - SIE-rapporter innehåller nu ytterligare en typ av rapport som t.ex. lämpar sig för överföring av verifikationer månadsvis till revisionsbyrå genom att välja perioder i ett intervall. Typen SIE 4I är avsedd för import till ett redovisningsprogram (export från Winbas) och innehåller enbart verifikationer enligt det format som t.ex. löneprogram annars genererar. Denna typ skiljer sig från den tidigare SIE 4E som är en fullständig export av bokföringen under hela räkenskapsåret.

Periodiserad bokföring

Följande har tillkommit rörande funktionaliteten kring Periodiserad bokföring:

Knappen Periodisera återfinns i Registrering av verifikationer och övriga konteringsbilder såsom Kontering av Leverantörsfaktura vid periodiserad bokföring och innebär att ett belopp kan periodiseras automatiskt i intervall på ett visst angivet antal perioder.

Utskrifter Bokföring - Huvudbok specificerar nu även fiktiva transaktioner på Konto för förutbetalda kostnader och upplupna intäkter vid Periodiserad bokföring. Verifikationer som ingår på kontot är alltså sådana som har bokförts inom perioden, men periodiserats framåt i tiden på andra konton. Om annan registrering har skett på själva kontot Konto för förutbetalda kostnader och upplupna intäkter, kommer även registrerade transaktioner att visas inom perioden på normalt sätt (rekommendationen är dock att ha detta konto reserverat för periodiseringar).

Utskrifter Bokföring - Balansrapport är justerad med avseende på teckenvändning på periodiserade transaktioner på konto för Konto för förutbetalda kostnader och upplupna intäkter angivet i inställningar för bokföring. Motsvarande teckenvändning har även genomförts i den ingående balans som kan skapas vid nytt räkenskapsår.

Utskrifter Bokföring - SIE-rapporter med transaktioner enligt SIE 4E eller skapande av fil avsedd för import enligt SIE 4I (beskriven ovan) kommer att kontrolleras med avseende på transaktionerna om bokföringsmodellen Periodiserad bokföring används. Transaktioner som är bokförda på kommande räkenskapsår eller utanför den valda perioden (vid SIE 4I) kommer att konteras på Konto för förutbetalda kostnader och upplupna intäkter i filen som skapas.

Nytt räkenskapsår kommer nu att skapa bokföringsorder med automatik på det nya året innehållande periodiserade konteringar framåt i tiden oavsett om definitiv eller preliminär överföring görs till det nya året. Om flera preliminära överföringar görs, kommer bokföringsordern att kompletteras med eventuella nya överskjutande periodiseringar som har bokförts på det gamla räkenskapsåret och kostnadsförts på det nya året.

Direktutskrift av den skapade verifikationen på det nya året kommer nu alltid att föreslås vid nytt räkenskapsår med periodiserade konteringar.

Utskrifter Administration

Följande har tillkommit i denna version med avseende på rapporterna i Utskrifter Administration:

Beställningsförslag - Enbart lagerartiklar är en nytt alternativ vid utskrift av beställningsförslag och skapande av beställningsunderlag. Beställningsförslaget har tidigare inkluderat alla produkter inom ett valt intervall, så även produkter som inte är lagerartiklar. Normalt bör produkter som ej är lagervaror inte komma med i beställningsförslaget (eller beställningsunderlaget), varför inställningen Enbart lagerartiklar föreslås vid utskriften.

Leveransplanering - Strukturer i utleverans. Leveransplanering stöder nu hantering av ej lagerartiklar samt strukturprodukter vid utleverans. När en produkt är en huvudprodukt med en underliggande struktur, kommer disponibelt saldo på raden som ligger till grund för vad som kan levereras att baseras på den strukturdetalj med det lägsta disponibla saldot och som även är lagerartikel. Det lägsta disponibla saldot på detaljen beror då på detaljens lagersaldo i kombination med tidigare utskrivna blanketter såsom följesedel.

Byt nummer på Kunder, Leverantörer & Produkter

Byt nummer på Kunder, Leverantörer & Produkter är en ny funktion som byter nummer på t.ex. en eller flera produkter generellt i hela Winbas. Funktionen återfinns under Arkiv - Generell uppdatering och medger angivelse av ett obegränsat antal nummer, import av fil med nummerbyten och sammanslagning av befintliga nummer med avseende på saldon m.m.

Detta innebär att de tidigare anpassningarna Bytprod och Bytlev utgår och ersätts med denna generella standardfunktion.

Databasverktyg - Inloggade klienter

Analysverktyget Inloggade klienter i databasverktyg har förbättrats genom att själva identiteten användare visas i kombination med det tidigare begreppet dator (som man loggat in ifrån), samt att man t.ex. kan se hur länge en användare varit inloggad i Winbas.

Innehåll

Version 2005-04-05

Gemensam serie för fakturanummer

I dialogen Ordertyper har normalt varje typ en egen fakturanummerserie. Fr.o.m. denna version kan valfria typer istället väljas in i en gemensam serie för fakturanummer. På detta sätt kan flera ordertyper med separata ordernummerserier styras till en gemensam fakturanummerserie. Se avsnittet Ordertyper för vidare information:

Order / faktura - Kopiera - Kopiering mellan ordertyper

Vid kopiering av t.ex. befintlig order eller offert till ny order i Order / faktura har följande regler för kopiering mellan ordertyper lättats upp.

Kopiering av befintlig order medger kopiering mellan ordertyper genom att först välja en kund och en ordertyp i Order / faktura, och sedan i dialogen välja bort alternativet Visa enbart ordertyp.

Offertorder kopieras traditionellt till ordertyp 1 när order skapas av offerten. Genom att först välja en annan ordertyp kan offerten nu kopieras till valfri ordertyp.

Produkter - Lagerplats

Om lagerplatser används finns nu som komplement till Standard lagerplats, möjlighet att ange en lagerplats även på själva produkten. Lagerplatsen på produkten kommer då användas vid registrering i de fall lagerplats inte har angivits. Om Standard lagerplats används, kommer istället produktens lagerplats att användas vid registrering i de fall lagerplats finns på produkten.

Produkter / Strukturer / Lagerplatser - Tillverkningsantal

Tillv.antal är ett nytt begrepp för att styra upp reserverat antal och disponibelt antal för företag som använder tillverkningsorder och inleveransstukturer. För ytterligare teknisk beskrivning av inleveransstrukturer och tillverkningsantal, se avsnittet:

När en produkt ingår i en tillverkningsorder och har ett tillverkningsantal, kommer ledtexten Orderantal att ändras till Reserverat när produkten visas på skärmen i t.ex. Produkter eller Order / faktura och fältet innehålla summan av orderantal och tillverkningsantal.

Förutom att tillverkningsantal påverkar reserverat antal och disponibelt saldo, kan transaktionerna även följas på produkt och lagerplatsnivå. Se avsnittet Informationslistan Orderantal nedan för information om antal och transaktioner på produkten, eller följande avsnitt för lagerplatser:

Beställning - Struktur - Skapa tillverkningsorder på alla produkter

Vid registrering av transaktion på beställning skapas alltid en struktur på strukturprodukt om Detaljavräkning är Inleverans. I och med denna version har det öppnats möjlighet att bygga upp en struktur (tillverkningsorder) på vilken produkt som helst, oavsett om produkten är kodad som strukturprodukt eller ej. Undantaget är strukturprodukter som är reserverade för Utleverans.

Produkter - Informationslistan Orderantal

Informationslistan Orderantal i Produkter som innehåller order där produkten ingår har nu anpassningsbara skärmlistor för tillval av en mängd olika tillgängliga kolumner.

Detta innebär även att listan kan skrivas ut eller visas på bildskärm och Excel, samt ett en order kan skrivas ut, eller förhandsgranskas på bildskärm eller öppnas för vidare bearbetning i Order / faktura direkt från skärmlistan.

Förutom att möjlighet att visa transaktioner i tillverkning, har även uppdelning av orderantal i strukturer genomförts. Detta möjliggör separering av produkter som både finns som huvudprodukter och detaljer i utleveransstukturer.

Produkter - Informationslistan Beställt antal

Informationslistan som innehåller beställningar där produkten ingår har nu anpassningsbara skärmlistor för tillval av en mängd olika tillgängliga kolumner med möjlighet till förhandsgranskning av blanketten samt att direkt öppna beställningen.

Produkter - Disponibelt antal visas

Disponibelt antal, d.v.s. skillnaden mellan lagersaldo och orderantal (reserverat) visas nu tillsammans med de övriga antalsfälten på framsidan i fönstret Produkter. Genom att klicka pil-ner till höger om disponibelt visas Informationslistan Disponibelt antal.

Informationslistan Disponibelt antal är en ny funktion som med utgångspunkt från produkten visar alla orderrader, strukturrader, beställningar och tillverkningsorder ordnade efter leveranstid. Listan visar då saldot på produkten i förhållande till varje transaktion i tiden. Funktionen ger alltså en ögonblicksbild som påminner om rapporten Disponibilitet i Utskrifter Administration.

Order / faktura - Informationslistan Beställningar

Informationslistan som visar antal beställningar på den aktuella ordern, med leverantörens söknamn och beställt antal och en del andra standardrubriker, har nu anpassningsbar skärmlista för tillval av olika tillgängliga kolumner från beställningshuvud och transaktioner. Också denna informationslista erbjuder olika utskrifter samt att öppna aktuella beställningar

Offert, Order och Beställning - Informationslistor Produkter

Alla fyra ovan nämnda informationslistor t.ex. Orderantal och Beställt antal som kan öppnas från Produkter, kan nu även öppnas direkt vid registrering av transaktioner i Offert, Order, Serviceorder eller Beställning.

Söklistor / skärmlistor - Varannan rad med bakgrund

Söklistor och skärmlistor kan nu visas med bakgrundsfärg på varannan rad för att lättare kunna följa listor med många kolumner. Denna egenskap kan sättas för olika typer av listor i Inställningar för användare och liknar utseendet "Pyjamaspapper" som kan göras på utskrifter till skrivare. Informationslistorna beskrivna ovan har denna inställning från början och om man t.ex. använder breda söklistor med många kolumner i söklista för Kunder, Produkter eller Order kan inställningen även göras för denna typ av lista.

Direktutskrift av innehåll i söklistor och skärmlistor - Färger

När innehållet i söklistor skrivs ut till skrivare eller bildskärm finns möjlighet att inkludera färgegenskaper från söklistan till själva utskriften. Om man önskar dessa färgegenskaper vid utskriften anges detta i Inställningar för användare i avsnittet Utskrifter / rapporter.

Utskrift av skärmlista görs genom att högerklicka i listan.

Använd färg på text som har definierats i 'Anpassa rader och villkor' ger möjlighet att inkludera färgegenskapen baserat på angivna villkor vid utskrift till bildskärm eller skrivare. Om t.ex. söklistan för Order innehåller villkoret Följesedel utskriven när innehållet i söklistan skrivs ut, kommer rader där följesedel är utskriven att skrivas med samma färg som i söklistan.

Använd bakgrundsfärg enligt inställningar för 'Varannan rad med bakgrund' kommer att skriva ut listan som "Pyjamaspapper" om så är angivet i inställningarna för listan. Inställningen motsvarar då den inställning man kan göra för varje rapport i Design av listor och rapporter.

Kontroll av Kunder, Leverantörer & Produkter

Funktionen Kontroll av Kunder, Leverantörer & Produkter innehåller nu även en rapport som visar resultatet av kontrollen och vilka förändringar som har utförts. Alternativet Visa gjorda förändringar efter utförd kontroll som föreslås i dialogen innebär att resultat med eventuella förändringar kommer att visas när kontrollen är avslutad.

Inställningar Allmänt - Företagets valuta

Normalt sker redovisning och omräkning vid utrikes handel till SEK - svenska kronor. Nu finns även möjlighet att använda annan systemvaluta i företaget, såsom exempelvis EUR (euro). Inställningen tillämpas normalt när ett nytt företag skapas som ska ha en annan grundvaluta.

Knappen E-mail till support - Förbättringar

Funktionen E-mail till support som introducerades i och med version 2005-01-28 har nu utvecklats ytterligare för att förenkla korrespondensen med supportavdelningen.

Bland förbättringarna märks bl.a. följande:

Ytterligare information inkluderas såsom sökvägar, version av Winbas, version av Windows och eventuella servicepack, samt installerade skrivare på den berörda datorn.

Aktiv rutin föreslås nu i ämnesraden vid E-mail till support. Om man t.ex. befinner sig i Utskrifter Administration och har valt en utskrift, kommer denna information automatiskt att föreslås i ämnesraden.

Se följande avsnitt för information om den utökade funktionaliteten:

Innehåll

Nyheter version 2005-01-28