Version 2011-04-05

Tidigare Nyheter

Nedan följer tidigare nyheter i Winbas för respektive version med start från version 2011-04-05.

Version 2011-04-05

Version 2011-04-05

Sök efter ny version av Winbas

Sök efter ny version av Winbas är en ny funktion som återfinns under Hjälpmenyn (?) på menyraden och kan användas för att kontrollera om det finns en ny version i förhållande till den version man har installerad.

Dialogen ger information om det finns en ny version tillgänglig och innebär även att nyheter i den nya versionen kan öppnas och granskas före eventuell nedladdning. Möjlighet finns också att gå direkt till formuläret för nedladdning där licenskod först anges och därefter nedladdning och installation av versionen.

Informera automatiskt vid ny version är ett kryssalternativ i dialogen som innebär att administratörer automatiskt kan få ett meddelande i Winbas statusrad när en ny version finns tillgänglig.

Öppna alla senaste använda fönster vid programstart

Vid högre bildskärmsupplösningar med många öppna fönster placerade på skrivbordets arbetsyta finns nu möjlighet att automatiskt spara alla öppna fönster till Winbas startas nästa gång. Detta innebär att om man ofta använder t.ex. kundregistret, funktioner kring försäljning eller bokföring - kommer dessa automatiskt att visas efter att man har avslutat Winbas eller t.ex. efter en automatisk avstängning.

Detta innebär också att t.ex. eventuella informationslistor för produkter med lagersaldo på lagerplatser, orderantal, disponibelt och beställt antal som har lagts ut på skrivbordet när Winbas stängs kommer att visas vid nästa programstart.

Order - Expedierad av

Expedierad av är ett nytt begrepp som kan anges vid utleverans av en order, t.ex. i samband med att följesedel skrivs ut. Begreppet anger då normalt signaturen för den som har plockat eller packat ordern och ger då spårbarhet, samtidigt som det finns en referens för uppföljning vid felplock. Signaturen kan då anges direkt i Order / faktura och kan därefter skrivas ut på följesedel och faktura eller annan försäljningsblankett efter att den designats in på blanketten.

Anges alltid vid följesedel. Inställningen Expedierad av anges vid följesedel innebär att om ordern inte redan är signerad inne i Order / faktura, måste den istället signeras i samband med själva utskriften av följesedel. Detta sker då normalt vid direktutskrift av följesedeln från Order / faktura.

Ange signatur i dialog. Om inställningen är aktiverad och ingen tidigare signering har skett på ordern, kommer dialogen Ange Expedierad av vid utskrift av följesedel att visas, som då även erbjuder signering direkt i dialogen för att kunna komma vidare med utskriften.

Utskrift av flera följesedlar. Om inställningen används tillsammans med t.ex. Leveransplanering där utskrift av många följesedlar kan ske samtidigt, kommer angiven signatur i dialogen att gälla för alla följesedlar utan tidigare angiven signatur som är valda för utskrift i körningen.

Serviceorder. Expedierad av kan anges i samband med åtgärden och texten Åtgärdat i serviceorder. Beroende på inställning kommer också dialog för signatur att visas vid utskrift av Utlämningskvitto / följesedel.

Kassa stöder också Expedierad av i de fall kassan också används i samband med utleverans, och begreppet kan då även väljas in i kassans anpassade kunduppgifter.

Order - Alltid serienummer vid utskrift av följesedel

Serienummer vid följesedel. Den nya inställningen Alltid serienummer vid följesedel bestämmer om orderrader med produkter märkta för serienummer alltid måste ha registrerade serienummer innan följesedel kan skrivas ut.

Ange serienummer i dialog. Om inställningen för serienummer är aktiverad och det finns ingående rader som saknar serienummer för de order som har valts för utskrift, kommer dialogen Ange serienummer vid utskrift av följesedel att visas.

Kontroll och registrering. Funktionen utgör dels en kontrollfunktion och samtidigt också en registreringsrutin för serienummer vid utleverans, och då alltså främst för de rader som tidigare saknar serienummer. För ytterligare information om dialogen, kontrollen och registreringen se följande avsnitt:

Strukturer. Om ingående orderrader i de order som har valts för utskrift av följesedel består av strukturer med detaljer märkta för serienummer som saknas kommer kolumnen Struktur att visas dialogen. Kontroll och registrering gäller alltså även i de fall serienummer används på ingående strukturdetaljer vid utleverans.

Kassa - Snabbknappar till vanliga produkter

Följande har tillkommit i denna version gällande arbetsytan Vanliga produkter för snabb registrering med pekskärm eller vanlig skärm och mus:

Egna grupper är en ny funktion som gör det möjligt att skapa grupper i flera nivåer i kassan. Genom att definiera en egen grupp kan man sedan lägga till produkter för registrering, produktgrupper och även ytterligare egna grupper i flera nivåer.
När en ny grupp har skapats, öppnar man den tomma gruppen genom att klicka på den. Lägg därefter till produkter eller ytterligare undergrupper med Lägg till vanliga produkter.

Rubrikraden i kassan visar egna grupper som har valts i flera nivåer.

Knappen Tillbaka innebär att det nu är lättare att gå tillbaka till tidigare vy efter att en grupp med underliggande produkter har valts. Detta då i synnerhet vid pekskärm då den tidigare tillbakaknappen kunde vara för liten beroende på upplösning och bildskärmsstorlek.

Efter att en grupp har valts och eventuell produkt har registrerats, används knappen längst upp till vänster i arbetsytan med pilen för att gå tillbaka till snabbknapparna.

Kassa - Kvitto vid betalning i annan valuta

I denna version kommer mer detaljerad information att visas i kvittots betalningsdel i de fall man tar betalt i utländsk valuta såsom t.ex. euro. Normalt visas mottaget belopp och belopp tillbaka vid kontant betalning i systemvalutan (SEK).

Vid betalning i annan valuta kommer nu även beloppet i SEK att visas på kvittot tillsammans med det ordinarie utländska beloppet.

Vid betalning i annan valuta kommer dessutom raden Att betala specificera belopp att betala i de båda valutorna. Detta som ett komplement till summan på själva kvittot som visar SEK eller utländsk valuta beroende på orderns valuta.

Leverantörer - Sök inleverans

När man använder Inleveransbokföring visas normalt inleveranser för leverantören när en leverantör har valts i leverantörskortet. Nu kan även en lista över samtliga inleveranser på alla leverantörer visas när ingen leverantör har valts och skärmen är blank. Detta innebär att man kan söka direkt på t.ex. inleveransnummer och på detta sätt hitta leverantören med det aktuella numret, och genom att välja en inleverans i listan visas leverantören på skärmen.

Projekt - Visa Offerter, Order, Fakturor och Beställningar

På samma sätt som i t.ex. Kunder kan man nu välja något av alternativen till vänster om de ackumulerade beloppen och visa inneliggande offerter, order, fakturor eller beställningar på ett projekt. Informationen visas i form av söklistor med knapplista, vilket möjliggör att även transaktioner på en viss faktura kan visas, eller att t.ex. en fakturablankett kan skrivas ut.

Inget projekt är valt. Om inget projekt är valt på skärmen vid tillfället då söklistan visas, exempelvis efter att man har valt F8 - Avbryt - innehåller söklistan alla offerter, order eller fakturor. I detta fall kan ett projekt väljas via söklistan på grundval av exempelvis en viss order, för vidare bearbetning i fönstret Projekt.

Alla fakturor visas.

Projekt är valt. Om ett projekt är aktiverat och visas på projektkortet, kommer söklistan istället att innehålla enbart de poster som tillhör det aktuella projektet.

Enbart fakturor på projektet.

Registrering av verifikationer - Kopiera eller vänd verifikation

Funktionen Kopiera eller vänd tidigare verifikation har i och med denna version tillkommit vid registrering av verifikationer.

Använd funktionen för att kopiera en tidigare registrerad verifikation, och genom att även ange alternativet Vänd verifikation skapa en spegelvänd kopia av en tidigare verifikation - med tidigare konteringar motkonterade på den nya verifikationen. Det finns även möjlighet att vid behov kopiera verifikationer mellan olika serier.

Budgetnycklar - Skapa jämn fördelning

Om budgetnyckelns fördelningsfaktor är jämt fördelad över flera perioder, kan funktionen Jämn fördelning användas för att automatiskt skapa ett förslag till fördelningsfaktor för ett antal positioner. Funktionen kommer att föreslå den procentuella andelen i förhållande till det antal positioner som väljs, som t.ex. 20 % vid 5 positioner.

Funktionen kan t.ex. användas för att enkelt skapa en jämn fördelning under årets 12 månader. Fördelningsfaktorn sätts då till 8,33 i varje position som då motsvarar fördelning i procent av en period under året (1/12) och beloppet kommer då alltså att divideras med 12 när budgetnyckeln används.

Dessutom kommer fördelning av budgetnyckel med belopp mot jämn fördelning över året att hanteras bättre där det tidigare kunde bli en differens på öresnivå, då fördelningsfaktorn beroende på belopp som fördelas - ger ett fördelat belopp på fler decimaler än vad som hanteras i t.ex. Registrering av budget.

Likviditetsanalys - Inbetalningar och utbetalningar

Följande förbättringar har tillkommit i Likviditetsanalys för att hantera lättare hantera registrerade inbetalningar och utbetalningar:

Knappen Kopiera kan användas för att duplicera en inbetalning eller utbetalning i ett intervall om vecka, månad, kvartal, halvår eller år. Registrera först en betalning, markera den i listan - och välj därefter knappen Kopiera.

Genom att ange ett annat intervall i dialogen kan transaktionen kopieras på grundval av exempelvis ett visst antal veckor eller ett visst antal egendefinierade datum genom att ange antal dagar.

T.ex. avser en vecka 7 dagar, men intervallet kan också sättas till t.ex. 20 dagar vid behov.

Visa enbart betalningar fr.o.m. datum i rapporten är ett nytt alternativ under listan med registrerade inbetalningar och utbetalningar. Normalt ingår betalningar som har passerat i tiden i förhållande till Fr.o.m. datum (Systemdatum) i rapportens ingående saldo om de inte tas bort innan rapporten skrivs ut.

Genom att använda alternativet kommer passerade transaktioner inte att tas med i rapporten även om de ligger kvar i listan och då visas i grå färgskala. De tidigare transaktionerna kan då ligga kvar för spårbarhet och eventuell ändring eller kopiering till nästa år, samtidigt som de inte kommer att ingå i rapporten.

Utskrifter Administration - Rapporter

Följande alternativ har tillkommit med avseende på rapporter i avsnittet Utskrifter Administration:

Beställningsförslag. Det nya alternativet Inkludera beställningsunderlag kommer att ta hänsyn till beställt antal som eventuellt redan ligger i ett befintligt beställningsunderlag sedan tidigare, men där beställning ännu inte har skapats av underlaget. Antal i beställningsunderlag på produkten kommer då att räkna ner antalet i bristlistan på samma sätt som vid beställt antal i en beställning.

Prislistor. Normalt skrivs utpriser för produkter märkta Prislista ut på rapporterna under alternativet Prislistor. Genom att avmarkera det nya alternativet Enbart prislista på någon av rapporterna för uppgifter kring inpriser eller Utpris 1 till 9 kan nu även produkter som inte är märkta Prislista skrivas ut. Använd alternativet i de fall begreppet Prislista används i andra sammanhang, såsom att bestämma vilka artiklar som ska visas i en webshop.

Utskrifter Administration - Orderblanketter / Fakturor

Följande har fält har tillkommit på försäljningsblanketter, eller förändrats beträffande datumfält på fakturablanketten och kontantnotan:

Expedierad av beskrivet ovan som normalt anger den användare som har plockat eller packat ordern återfinns nu för design i sidhuvud och sidfot i alla orderbaserade blanketter såsom följesedel, samt på fakturor.

Om fältet väljs in i designen kommer namnet på den registrerade signaturen att skrivas ut. Fältet Expedierad av återfinns även som rubrikrad i samlingsfakturan.

Samlingsfaktura - Orderdatum finns nu även som rubrikrad i samlingsfakturan. Detta innebär då att orderdatum kan utgöra en rubrik före varje enskild order på fakturan. För ytterligare information och övriga rubrikrader se avsnittet:

Fakturor - Datum som normalt visar fakturadatum på fakturan eller kontantkvittot kommer i och med denna version utöver datum även att innehålla tid. Datafältet kommer alltså att innehålla både datum och tid, men kommer fortfarande att skriva ut enbart datum om standardmasken Kort datumformat "ddddd" används.

Genom att ändra masken till "ddddd hh:mm" kommer alltså både datum och tid att skrivas på blanketten. Använd masken exempelvis på kontantnota som ett komplement till andra datumfält med tidsangivelse såsom Systemdatum.

Fakturor - Bokföringsdatum är ett nytt fält som i normalfallet också visar fakturadatum på fakturablanketten, men som skriver ut datum baserat på ett eventuellt förändrat Bokföringsdatum angivet på ordern, snarare än Systemdatum som normalt annars används som fakturadatum. Använd fältet Fakturadatum istället för Datum i de fall man aktivt arbetar med olika bokföringsdatum på enskilda order. Bokföringsdatum återspeglar alltid det datum som finns registrerat som fakturadatum i reskontran.

Decimalpunkt. Normalt används decimalkomma enligt kontrollpanelens nationella inställningar vid formatering av tal med decimaler vid utskrift av blanketter. Genom att använda den nya masken för decimalpunkt kan punkt istället forceras t.ex. på blanketter som skickas till länder där punkt istället används såsom t.ex. USA. Använd masken när mottagaren kanske scannar in fakturor och utrustningen då istället hanterar decimalpunkt istället för kommatecken.

Innehåll

Nyheter version 2011-02-01