Version 2012-04-10

Tidigare Nyheter

Nedan följer tidigare nyheter i Winbas för respektive version med start från version 2012-04-10.

Version 2012-04-10

Version 2012-04-10

Fakturera dröjsmålsränta på nästa vanliga faktura

Normalt faktureras räntetransaktioner vid Räntefakturering som då skapar separata räntefakturor till kunder angivna för Räntefaktura. I och med denna version kan genererade räntetransaktioner även faktureras på nästa vanliga faktura till kunden.

Om transaktioner återfinns med åtgärden Nästa faktura, visas beroende på inställning en dialog vid faktureringstillfället för att bekräfta att räntan kommer att läggas till fakturan. Funktionen och dialogen behandlar räntetransaktioner för antingen en kund eller flera av kunderna som ska faktureras.

Ränta på nästa faktura aktiveras baserat på en eller flera kunder i följande funktioner för fakturering:

Fakturering av en kundorder

Fakturering av flera order

Order / faktura

Fakturering

Serviceorder

Samfakturering

Kassa

Fakturera fasta order

Fakturering av transportsedlar

Inställningar för kunder

I inställningar kunder bestäms först vilken som är den vanligaste åtgärden för fakturering av en räntetransaktion:

Räntefaktura är standardalternativet som kommer att föreslå att transaktionen åtgärdas med räntefaktura som tidigare.

Nästa faktura kan väljas om man i huvudsak avser att lägga räntetransaktioner på nästa vanliga faktura.

Åtgärden som sedan sätts vid inbetalningen kan därefter förändras i Räntetransaktioner vid behov.

Produkt på faktura. Om alternativet Nästa faktura används anges dessutom en produkt avsedd för räntetransaktioner för blankett och uppföljning av transaktionerna i t.ex. statistiken.

Visa dialog vid räntetransaktioner på nästa faktura är den rekommenderade inställningen som alltid kommer att visa en dialog som bekräftar att transaktionerna kommer att läggas till fakturan vid faktureringstillfället. Om inställningen stängs av kommer dialogen att kopplas bort och transaktionerna läggs till fakturan utan att användaren först blir tillfrågad.

Tillåt val av andra transaktioner på samma kund innebär att det totala antalet räntetransaktioner som då återfinns på berörda kunder kommer att visas i dialogen varav de märkta med alternativet Nästa faktura automatiskt föreslås för fakturering. Detta möjliggör alltså för att aktivera eventuella andra transaktioner på kunden som tidigare har varit sparade utan åtgärd eller märkta för att istället ingå i Räntefakturering.

Räntetransaktioner

Räntetransaktioner som har skapats kan sedan förändras med avseende på den tidigare föreslagna åtgärden. Genom att markera en eller flera transaktioner i listan kan Åtgärd förändras till något av följande alternativ:

Spara utan åtgärd. Transaktionen parkeras tills vidare och kommer inte komma med vare sig vid Räntefakturering eller vid nästa vanliga faktureringstillfälle.

Räntefaktura innebär att transaktionen kommer att inkluderas vid nästa Räntefakturering som tidigare.

Nästa faktura betyder då istället att transaktionen kommer att adderas till nästa vanliga faktura vid en löpande fakturering.

Eftersom standardalternativet i tidigare versioner har varit Räntefaktura kan man i detta läge markera alla transaktioner och välja Nästa faktura för att samtidigt förändra alla tidigare inneliggande räntetransaktioner vid en fullständig övergång till detta arbetssätt.

Fakturering

I samband med någon av de faktureringsfunktioner som finns i Winbas används, kommer transaktioner märkta med alternativet Nästa faktura att aktiveras för fakturering. Om sådana transaktioner återfinns på de kunder som är berörda av faktureringen kommer beroende på inställning en dialog för godkännande att visas innan faktureringen påbörjas. De transaktioner som väljs kommer sedan att skrivas ut på fakturan.

Dialogen Räntetransaktioner på faktura

Dialogen visas om standardinställningen Visa dialog vid räntetransaktioner på nästa faktura och bekräftar att transaktioner kommer att läggas till fakturan. Dialogen möjliggör då vid faktureringstillfället även att välja bort transaktioner märkta för nästa faktura som då istället kommer att ligga kvar för vidare utvärdering eller senare fakturering.

Fakturadatum / Betaldatum - Plus / minus antal dagar

För att undvika felregistreringar finns nu ytterligare inställningar som kompletterar tidigare intervall för betaldatum och fakturadatum vid t.ex. registrering av kundinbetalning och leverantörsfaktura. Medan kontrollen för intervallet baseras på fasta Fr.o.m. datum - T.o.m. datum och då ibland måste ändras av administratören, utgör den nya inställningen istället ett i tiden löpande intervall för kontroll mot systemdatum baserat på ett angivet antal dagar.

Välj fasta eller löpande intervall
 - eller kombinera båda alternativen.

Exempel på dagar och en variabel, löpande kontroll baserat på systemdatum plus / minus angivet antal dagar:

+ / - dagar

Systemdatum

Fr.o.m. datum

T.o.m. datum

+ / - 30

2012-01-01

2011-12-02

2012-01-31

+ / - 90

2012-07-01

2012-04-02

2012-09-29

För datum rörande kundfakturor och kundinbetalningar görs inställning i:

För kontroll vid registrering av leverantörsfaktura finns inställningen:

Offertregistrering - Offertkund

I denna version kommer offertkundens namn automatiskt att läggas som söknamn på offerten för att för att lättare se namnet på den kund som har registrerats i avsnittet Offertkund. Detta gör att man också kan se kundens namn i söklistan vid många offerter på samma offertkund.

Order / faktura - Lägg ut order Sida vid sida

Kundorder som visas i söklistan från Order / faktura kan nu läggas Sida vid sida på samma sätt som t.ex. Kunder.

Normalt stängs söklistan efter att ett val har gjorts och vidare bearbetning sker i den valda kundordern. Genom att välja alternativet Sida vid sida öppnas söklistan istället som ett permanent skärmobjekt som ligger kvar på skärmen tills det stängs. Använd funktionen t.ex. när en selektering på begrepp såsom Säljare eller Resultatenhet har gjorts i söklistan, och man därefter önskar vidare bearbeta selekterade order, såsom att göra dem klara för fakturering

Funktionen Sida vid sida återfinns även i söklistan på motsvarande sätt när denna väljs vid Offertregistrering, Serviceorder samt Beställning.

Söklistor - Kund eller produkt visas i anpassade färger

När färgegenskaper används i söklistor för t.ex. kunder eller produkter för att visa t.ex. om kunden är spärrad eller disponibelt antal på produkten, visas nu också kunden med denna färg i själva kundkortet.

Egenskaper för textens färg och stil baserat på angivna villkor indikeras då alltså oavsett hur posten väljs.

Detta t.ex. när man skriver in numret istället för att gå via söklistan, eller genom Senast använda post.

Anpassade rader och villkor berör då främst söklistor i följande fönster:

Kunder
Produkter
Leverantörer

Offertregistrering
Order / faktura
Beställning

Funktionen är påslagen enligt standardutförande men kan kopplas bort via inställningen Använd färg definierad i 'Anpassa rader och villkor' även i fönstret. Om inställningen väljs bort visas färgegenskaper enbart i söklistan som tidigare.

Informationslistan Disponibelt antal - Nya kolumner

Informationslistan Disponibelt antal som kan väljas från t.ex. produktkortet eller läggas ut som fristående fönster på skrivbordet har nu två nya valbara kolumner.

Välj in Er order och Godsmärke i listan i de fall t.ex. försäljning till återförsäljare är vanlig, och begreppen kanske innehåller information om direktleverans till slutkund m.m. - för att slippa växla mellan listorna Disponibelt antal och Orderantal för att se informationen.

Utskrift av listan med konteringar och kontosaldo

Knapplistan med saldo och transaktioner som förekommer överallt där kontoplanen visas kan nu skrivas ut till skrivare, placeras på bildskärm eller skickas till Excel för eventuell vidare bearbetning eller avstämning. Detta kanske istället för att gå till bokföringens ordinarie motsvarande rapporter.

När knappen vid kontot har valts och listan har öppnats, högerklicka på skärmlistan och välj det aktuella alternativet för utskrift.

Utskrift kan på samma sätt även göras av andra liknande knapplistor såsom för transaktioner i söklistor för kundorder eller fakturor.

Ordererkännande - Använd fakturakundens adressuppgifter

Vanligtvis skrivs orderkundens adressuppgifter på orderblanketten även när en fakturakund finns angiven på ordern. I och med inställningen Använd fakturakundens adress på Orderblankett, kan man istället välja att alltid skriva ut fakturakundens uppgifter på ordern, alltså på samma sätt som sker på fakturan.

Om fakturakund är angiven skrivs då orderkundens adress istället som leveransadress om ingen annan leveransadress finns är angiven på ordern.

Utskrifter Administration - Detaljstatistik till fil / Excel

Följande har tillkommit med avseende på utskrift till fil beroende på valen gjorda i respektive utskriftsnivå.

Utskriftsnivå kund och Utskriftsnivå produkt.

Kundgrupp kommer i denna version alltid att bifogas i filen även när Kund har valts i Utskriftsnivå kund. Detta för att underlätta grupperingar av kunder i respektive kundgrupp t.ex. när pivottabeller skapas i Excel.

Produktgrupp kommer nu också alltid att skrivas till filen tillsammans med produktnumret vid alternativen Produkt och Specificerad, t.ex. när man avser att ordna försäljning på produktgrupper i en tidsaxel vid specificerad utskrift.

Inläsning av prislistor / Rabatt från fil i Leverantörspriser

Traditionellt baseras rabatten i Leverantörspriserrabattbrev kopplat till rabattkod. I de fall hantering kring rabattbrev inte används, kan rabatten istället specificeras som en procentsats i filen kopplad mot Rabatt i % (fältet Inprisproc).

Om rabattbrev saknas kommer alltså istället rabatten filen att registreras i Leverantörspriser. Detta på samma sätt som rabatten också kommer att registreras på själva produkten.

Kopplingen mot rabatten i filen gör i masken för inläsningen:

Säljstöd - Visa kommentarer i kalendern

Kalender. För att lättare kunna se hela informationen i en kommentar angiven i en aktivitet i kalendern, kan man nu hålla muspekaren över en aktivitet i kalendern för att visa kommentaren i ett litet informationsfönster.

Detta innebär att aktiviteten inte behöver öppnas för att enbart läsa kommentaren när förändringar inte behöver utföras.

Listan med aktiviteter i fliken kalender. På samma sätt kan man nu också se hela informationen i en kommentar angiven i en aktivitet i kalendern som visas i listan i t.ex. Organisationer. Genom att hålla muspekaren över en rad visas all text som kanske inte får plats i listan.

Säljstöd - Skapa ny kund i Winbas

Följande detaljer har tillkommit när en ny kund eller leverantör skapas i Winbas från en befintlig Organisation i Säljstöd:

Säljare. Om en säljare finns registrerad på organisationen kommer den också att registreras på den nya kunden. Om ingen säljare finns angiven registreras säljare från förslag vid ny kund på samma sätt som tidigare.

Leveransadress. Om inställningen Registrera Leveransadress automatiskt vid ny kund används, kommer adressuppgifter på organisationen automatiskt att kopieras till Leveransadresser när en ny kund registreras på samma sätt som i Winbas. Om inställningen är aktiverad krävs då även att någon adressuppgift har registrerats på organisationen för att en ny leveransadress ska kunna skapas

Öppna kund / leverantör i Winbas. Dialogen innehåller nu även ett alternativ för att direkt kunna öppna den nya kunden eller leverantören i Winbas för granskning och eventuell komplettering av uppgifter såsom betalningsvillkor och liknande.

Push - Säljstöd - Information till utvecklare

Informationen nedan vänder sig främst till tredjepartsutvecklare av applikationer mot Winbas.

Som ett komplement till att tidigare kunna öppna organisationer och kontakter Winbas Säljstöd genom att skicka OrganisationsID respektive KontaktID till Säljstöd, kan anpassningen nu även lyssna på signaler från Säljstöd när en Organisation eller Kontakt öppnas i Säljstöd.

Starttag

Data

Sluttag

Beskrivning

<orgid>

Orgid

</orgid>

Organisationens ID-begrepp skickas till mottagande applikation när en befintlig organisation tas fram i Organisationer.

<kontid>

Kontid

</kontid>

Kontaktens ID-begrepp skickas när kontakten visas i Säljstödets Kontakter.

Vidare kan externa program även tolka följande strängkommandon som används när nya poster skapas i respektive register.

<nyorg>

Orgid

</nyorg>

Organisationens ID-begrepp skickas när en ny organisation har registrerats.

<nykont>

Kontid

</nykont>

Kontaktens ID-begrepp vid sparande av ny kontakt i Säljstöd.

För ytterligare information om Push-tekniken se avsnittet:

Innehåll

Nyheter version 2012-02-01