Version 2009-08-18

Winbas hjälp

Tidigare Nyheter

Nedan följer nyheter i Winbas avseende respektive version i omvänd kronologisk ordning med start från version 2009-08-18.

Version 2009-08-18

Version 2009-08-18

Utpriser och påläggsfaktorer

Följande tillägg har gjorts i denna version med avseende på de pålägg som kan göras i inställningar och på produkten för att automatisera framräkning av utpriser baserat på faktorer mot Netto inpris.

Koppla mot Netto inpris, vägt inpris eller annat utpris

Normalt kopplas ett pålägg mot Netto inpris när utpris baserat på faktor ska räknas fram. I och med denna version kan man nu även välja att koppla ett pålägg mot Vägt inpris eller någon av utpriserna Utpris 1 till 9 på produkten. Detta innebär att t.ex. att Utpris 1 kan baseras på Netto inpris och Utpris 2 i sin tur på Utpris 1 o.s.v.

Utpris i annan valuta

Genom att ställa in en annan valuta på ett utpris kommer en automatisk valutaomräkning att ske när priset uppdateras. Uppdatering kommer att ske baserat på kursen i valutatabellen och oavsett om påläggsfaktor används för priset eller inte.

Använd marginal (TG) annars pålägg i %

Genom den nya inställningen Använd marginal (TG) annars pålägg i %, kan man ändra påläggsfaktorn till att istället fungera som en marginal när pålägget görs. Om inställningen aktiveras kommer marginalen att utgöra motsvarande produktens täckningsgrad (TG) vid försäljning när faktorn kopplas mot Netto inpris. Om faktorn kopplas mot ett annat utpris utgör faktorn marginalen i förhållande till det andra utpriset.

Uppdatera utpriser automatiskt

Normalt uppdateras alla utpriser med angiven faktor automatiskt vid förändring av t.ex. inpris i produktbilden eller inleverans (beroende på inställning), samt övriga funktioner som ändrar prisuppgifter.

Genom att istället koppla bort den nya inställningen Uppdatera utpriser automatiskt, kan man välja bort automatisk uppdatering av priserna och istället utföra den på givet kommando i Generell prisändring, och kanske då även i ett specifikt urval (se nedan).

För ytterligare information om utpriser och pålägg se avsnittet:

Välj bort prislistor för avrundning i angivna intervall

I och med denna version finns möjlighet att välja bort vissa prislistor för den avrundning i intervall som används när utpriser beräknas automatiskt. Detta kan till exempel användas när man angivit priser i EUR och av olika skäl enbart avser att använda intervaller för priser i t.ex. SEK eller DKK. I detta fall sker avrundning enbart till det antal decimaler angivet i avrundning för utpriser.

Figuren: Alla priser avrundas inom intervall förutom Utpris 3.

Notera dock här att alternativen för beloppsintervallerna; 10 öre, 50 öre, 1 krona samt 10 kronor - även kan användas för utländsk valuta om så önskas och kommer då att motsvara 10 cent, 50 cent 1 euro samt 10 euro. Effekten blir alltså densamma oavsett vilket valutaslag som används.

Produkter - Prislista

Om olika typer av kopplingar har ställts in för utpriserna kommer dessa även att indikeras som "flaggor" i vid registrering av priser och pålägg inne i produkter.

 

Detta för att bättre illustrera vilken bakomliggande koppling som ligger till grund för priset vid ändring av prisuppgift eller påläggsfaktor. De priser som har en grundinställning med påläggsfaktor kommer att flaggas vid registrering av ny produkt, då dessa faktorer kommer att sättas på produkten när den sparas. Annars kommer flaggor att visas för alla använda faktorer på produkten, i de fall användandet av faktorer skiljer sig mellan olika enskilda produkter.

Generell prisändring - Uppdatering av utpriser med pålägg i %

Som ett komplement till den automatiska uppdateringen av utpriser, kan uppdatering också ske manuellt i avsnittet Generell prisändring. Genom att utnyttja de kraftfulla mekanismerna för urval av produkter i dialogen, kan ett specifikt intervall av produkter baserat på t.ex. grupp, leverantör eller liknande först tas fram, och därefter eventuellt finjusteras vid granskning - för att därefter godkännas och sparas till produktregistret.

Valutatabell - Uppdatering efter ändring av valutakurser

Efter ändring av valutakurser i valutatabellen erbjuds en generell uppdatering av utpriser på alla produkter med inpris i annan valuta och utpriser kopplade med pålägg mot inpriset. Prislistor för utpriser ställda i annan valuta påverkas också av uppdateringen. Förutsättningen för att uppdatering ska kunna göras efter förändring i valutatabellen är att inställningen Fråga efter ändring i valutatabell används, annars görs detta genom alternativet Uppdatering av utpriser med registrerat pålägg i % på givet kommando i Generell prisändring.

Order / faktura - Spärra registrering vid varningar

De nya inställningarna Spärra vid varning tillhörande Varning om förfallna fakturor och Varning om överskriden kreditgräns innebär att kundorder inte kan sparas på en kund som uppfyller kriterierna för den aktuella varningen. Om inställningarna inte används kan man fortfarande registrera order på kunden efter varningen, men om de aktiveras kommer order inte kunna sparas på kunden på samma sätt som om kunden vore Spärrad.

Inställningen Tillåt kontantförsäljning på spärrad kund styr om en kund ska kunna handla kontant, även om denna är spärrad genom varningen.

Order / faktura - Förändra netto - Ange nytt nettobelopp

Funktionen Förändra netto som används för att sätta rabatt på alla transaktioner i efterhand på t.ex. en kundorder, har nu kompletterats med alternativet Nytt belopp. Nytt belopp används när man istället för en procentuell sänkning avser ändra orderns nettobelopp, t.ex. när man ger rabatt genom att säga ett jämt belopp. Även i detta fall kommer orderns rader att påverkas med rabatt eller sänkning av ingående raders priser motsvarande det totala nettobeloppet.

Skärmen visar orderns aktuella nettobelopp och rabatten efter angivelse av det nya beloppet.

Order / faktura - Kontering av avgifter med resultatenhet

I de fall man använder resultatenhet och projekt från produktgrupp, snarare än från kunden och själva ordern, kan t.ex. resultatenhet registreras på den grupp som produkten för respektive avgift har knutits till i Specifikation av avgifter.

Detta innebär att t.ex. om ingen resultatenhet angivits på ordern (hämtats från kunden), kommer istället resultatenheten från produktens grupp att användas om kontot för avgiften är inställt för resultatenheter.

Produkt för respektive Faktureringsavgift, Frakt och Avgift specificeras då i avsnittet:

Offertregistrering - Uppdatering av kostnad

Genom den nya inställningen Kostnadsuppdatering offertregistrering, kan offertens kostnader hållas uppdaterade när befintliga tidigare offerter tas fram för vidare bearbetning, förutsatt att registrerade produkter är märkta som Kostnad från produkt och kostnader inte registreras manuellt. Dessutom uppdateras kostnader på offertens rader när en offertorder skapas via kopieringsfunktionen i Order / faktura eller Kassa.

Samlingsfaktura - Nya egenskaper för delsumma

Om inställningen Delsumma efter varje order på specificerad samlingsfaktura används finns nu möjlighet att ange vissa egenskaper för att tydligare visa summan på blanketten. Man kan t.ex. välja att lägga blankrad efter summan, linje före summan eller skriva summan med fetstil.

Kassa - Kortbetalningar med Samport Position EMV

Som komplement till tidigare alternativ för kortbetalning kan nu även Samport Position EMV användas vid kortbetalningar från Winbas. EMV (Europay MasterCard Visa) är ny standard för att betala med kort som har chip och tekniken kommer att ersätta magnetremsan inom de närmaste åren. Vid övergången till EMV krävs även omprogrammering av befintliga P2100 terminaler så att dessa kan hantera den nya tekniken. Samport Position EMV stöder betalning med eller utan PIN-kod, kort med chip och även kort utan chip som då får dras på vanligt sätt.

Valet av Samport Position EMV för kortbetalningar i systemet görs då i dialogen Utrustning till kassaterminalen, där även själva kortbetalningen aktiveras tillsammans med övriga nödvändiga inställningar.

För ytterligare information om generell hantering av kortbetalning i allmänhet se avsnittet:

Avsnittet beskriver också skillnaden i hanteringen mellan tidigare installation och ny installation av EMV. Nytt är att vissa inställningar anges direkt i dialogen Utrustning till kassaterminalen istället för som tidigare i Konfigurera.exe.

Detsamma gäller funktionen Ladda nycklar till terminalen som används vid Samport Position EMV för att ladda ner krypteringsnycklar och uppdatera befintliga inställningar för terminalen.

Observera. Installera inte denna version av Winbas om det finns en tidigare installation av Samport för kortbetalning. Om versionen ändå installeras ska även nya drivrutiner installeras, oavsett om EMV ska användas.
Kontakta alltid Winbas Support vid installation av kortbetalning och samråd vid val av tjänst i samband med kortbetalningar.

Kassa - Kunddisplay - Text i displayens viloläge

Funktionen Text i displayens viloläge används för att visa en text i kunddisplayen efter föregående köp i kassan.

Efter att mottaget belopp och belopp tillbaka har visats, övergår displayen till att visa texten om inget nytt köp omedelbart påbörjas. Texten visas med fast sken i displayen efter att den sparats, och börjar rulla horisontellt 10 sek efter avslutat köp.

Produkter - Utländska Benämningar - Annat språk

Möjlighet finns nu att få utländska benämningar vid beställning och försäljning på kunder med språkkoder utan kopplade utländska benämningar. Språkkoder innehåller förutom själva koden, även det egentliga språket. Normalt är dessa två samma d.v.s. koden är samma som språket. Genom att istället styra om uppgiften Språk på en språkkod kan man koppla koden till ett annat språk med registrerade utländska benämningar. Funktionen används när man vill ha en unik språkkod som blankettkod och en egen design för den blanketten.

Följande exempel visar en situation där engelska texter finns registrerade på koden EN, samtidigt som koden ES styrs om genom att ange EN som språk för koden:

Kod

Språk

Förklaring

EN

EN

Kunder med kod EN kommer som vanligt att få engelska benämningar när dessa finns registrerade.

ES

EN

Spanska kunder med annan blankett har fortfarande koden ES, men benämningar styrs till engelska vid registrering mot kunden.

Valutatabell - Valutauppdatering via Internet

Följande förbättringar har gjorts med avseende på tjänsten Valutauppdatering via Internet:

SQL Server. Valutauppdatering kan nu även köras mot ett företag i SQL Server-databas.

Net framework utgår. I och med denna version behövs inte längre Microsoft .NET Framework för att tjänsten ska kunna användas från den aktuella klienten, vilket innebär förenklad hantering i äldre operativsystem samt med t.ex. rättigheter i Windows Vista.

Systemvaluta Euro. Valutauppdateringen kan nu också användas vid annan systemvaluta än SEK, som när t.ex. EUR används som systemets grundvaluta.

Datum för valutakurser. Efter utförd valutauppdatering visas också datum för kurserna i huvudfönstrets statusrad. På detta sätt kan man kontrollera när kurserna på servern senast uppdaterades. Om uppdatering sker på morgonen kommer gårdagens datum att visas annars bör dagens datum visas under vardagar.

Bokföring - Använd Valutakonto vid kontering

Valutakonto vid kontering är en ny funktion som innebär att lagring av belopp i främmande valuta vid kontering mot valutakonto angivet i valutatabellen. Funktionen gör det lättare att göra avstämning mot t.ex. ett euro-konto på banken, eftersom beloppet i valutan lagras tillsammans med beloppet i systemvalutan (SEK) på transaktionen, och även kan lyftas fram i rapporter såsom huvudboken.

I samband med kontering vid avbokning av leverantörsfaktura eller inbetalning av kundfaktura kommer det utländska beloppet automatiskt att registreras på konteringen när valutakonto används i konteringsförslaget.

Bokföring - Ingående balans för nytt räkenskapsår

På samma sätt som varningen om att det finns ej uppdaterade verifikationer när ingående balans ska föras över till nytt räkenskapsår, kommer nu även varning om ej bokförd reskontra att visas. Om Direktbokföring används i kombination med Visa ej bokförd reskontra i kontosaldo, kommer en kontroll att utföras med en eventuell varning om ej bokförd kundreskontra, leverantörsreskontra eller ej bokförda inleveranser. Varningen indikerar att dessa transaktioner i nuläget inte kommer att ingå i den ingående balansen för det nya räkenskapsåret och att då respektive fakturajournal får tas ut för att få en korrekt ingående balans. Alternativt får ingående balans skapas igen när räkenskapsåret är avslutat.

Attestering - Grupp-attest

Följande förändringar har gjorts vid användande av inställningen grupp-attest i och med denna version.

Nästa faktura efter konteringsknappen. Efter att konteringsknappen för en faktura har valts och konteringen avslutas, kommer nu den sista konterade fakturan att blankas på skärmen och nästa internnummer kan skrivas in fältet internnummer som har inmatningsfokus (eller väljas i listan). Fakturan ligger som tidigare kvar i listan och bockas nu även som vald för grupp-attest. På detta sätt slipper man momenten att först kanske trycka avbryt för nästa faktura, samt att manuellt bocka för raden efter konteringen.

Välj alla fakturor för grupp-attest. Som ett komplement till att bocka av fakturorna manuellt i listan, eller efter att kontering har valts, kan man nu även använda funktionen Välj alla fakturor för att bocka av hela listan med fakturor.

Välj alla fakturor är en växlingsfunktion på samma sätt som de enskilda kryssrutorna listan. När funktionen Välj alla fakturor har valts ändras funktionen till Välj inga fakturor för att istället kunna avmarkera alla fakturor i listan och på detta sätt även återgå till ursprungsläget.

Lagerjustering

Följande tillägg för funktionen Lagerjustering finns med i denna version:

Rapport. Som ett komplement till att högerklicka på skärmlistan och t.ex. skriva ut innehållet i skärmlistan, kan nu en mer utförlig rapport skrivas ut till t.ex. bildskärm eller skrivare. Denna rapport visar värdet av lagerjusteringen och summan för varje rad, samt visar en totalsumma längst ner i rapporten.

Rapporten kan t.ex. utgöra underlag för bokföringen vid förändrat lagervärde. Högerklicka på skärmlistan eller välj knappen Rapport för att skriva ut Rapport lagerjustering.

Kostnad i statistiken. I och med denna version kommer kostnaden för justeringen även att lagras i statistiken. Detta innebär att man i efterhand kan kontrollera värdet av transaktionen i t.ex. Leverantörer - Statistik på den leverantör som är angiven som Eget leverantörsnummer.

Visa söklistor direkt. Konceptet Visa söklistor direkt som sedan tidigare kan användas i merparten av Winbas är nu även implementerat i funktionen Lagerjustering i samband med att man anger produktnr eller benämning.

Inventering

Kostnad i statistiken. På samma sätt som vid lagerjustering beskriven ovan kommer nu även inventeringstransaktion att innehålla uppgiften om kostnaden i statistiken, när inventeringen godkänns i och med inventeringsrapporten. Detta innebär ökad spårbarhet när transaktionen kontrolleras i statistiken för en enskild produkt.

Visa söklistor direkt. Dessutom stöder även registrering av inventering konceptet Visa söklistor direkt vid angivelse av produktnr eller benämning i och med denna version.

Strukturer och kalkylpris

I och med denna version finns utvecklade mer mekanismer för att binda ihop strukturdetaljers kostnad med ett kalkylpris baserat på netto inpris och eventuellt inpåslag, istället för det mer traditionella arbetssättet där kostnaden baseras på lagervärdet. Se följande avsnitt för exempel på användningsområden:

Borttagningslogg - Produktgrupper

Funktionen Borttagningslogg innehåller nu även borttagningar av typen Produktgrupp, dels för ökad spårbarhet och dels för att eventuell webshop lättare ska kunna hålla reda på utförda borttagningar av produktgrupper.

Utskrifter Administration

Följande har tillkommit i denna version med avseende på rapporter i Utskrifter Administration:

Kundreskontra - Säljare på kund. Vid utskrift av reskontra kan Uppdelad per säljare väljas och skriver då ut rapporten sorterad och uppdelad efter den säljare som finns på fakturan. Genom att även använda det nya alternativet Säljare på kund, delas utskriften istället upp efter den säljare som är registrerad på kunden, oavsett vilken säljare som tidigare har använts i t.ex. Order / faktura. Det är användbart att använda säljare på kund när t.ex. den kundansvarige har kontakt med kunderna men kanske inte registrerar alla order.

Etiketter - Systemdatum. Vid utskrift av t.ex. kundetiketter eller produktetiketter kan nu även fältet systemdatum väljas in i etikettens design. När uppgiften har designats på etiketten skrivs dagens datum om inget annat har angivits systemdatum.

Utskrifter Bokföring

Följande har tillkommit i denna version med avseende på rapporter i Utskrifter Bokföring:

Specifikationer - Ingående saldo vid direktbokföring. Vid utskrift av Företagets rapporter - Specifikationer krävdes tidigare uppdatering av verifikationer fram till sista perioden för ingående saldo, för att få ett korrekt ingående saldo - även vid direktbokföring. I och med denna version kommer inte uppdatering av verifikationer behövas för att ingående saldo för tidigare perioder och räkenskapsår ska vara uppdaterade vid utskrift av specifikationer när direktbokföring används.

Specifikationer - Verifikationsradens text. Text är ett nytt fält som kan väljas in i rapportens design i de fall man avser att specificera texten från verifikationsraden som kolumn i rapporten.

Specifikationer - Sidbrytning per specifikation. Det nya alternativet Summering och sidbrytning per specifikation innebär att man kan ändra sortering och summeringsnivå från konto till specifikation och då även med sidbrytning mellan varje specifikation.

Kontoutdrag för projekt - Enbart berörda projekt. Alternativet Enbart berörda projekt kan användas för att bara skriva ut de projekt där händelser har skett inom den valda perioden och ett eventuellt urval av konton.

Innehåll


Nyheter version 2009-03-03

  Gå till www.winbas.com