Version 2004-06-11

Tidigare Nyheter

Nedan följer nyheter i Winbas avseende respektive version i omvänd kronologisk ordning med start från version 2004-02-12.

Version 2004-06-11

Version 2004-04-22

Version 2004-03-17

Version 2004-02-12

Version 2004-06-11

Utskrifter Administration

Följande nyheter har tillkommit i Utskrifter Administration:

Leveransplanering är en ny rapport och ett verktyg för planering av utleveranser baserat på inneliggande order och möjliga leveranser föreslagna baserat på disponibla lagersaldon. Se följande avsnitt för ytterligare information:

Prislistor - Enhet är ett nytt fält som kan väljas in för att skriva ut Inköpsenhet vid utskrift av Inpris, Vägt inpris och Kalkylpris - och Försäljningsenhet vid utskrifter av Utpriser 1 till 9 eller specialprislistor där produkter ingår. Enhet kan då väljas in när man jobbar med pris per tusen och andra viktiga enheter.

Prislistor - Prisändringsdatum skrivs nu även ut på specialprislistor om vald i rapportens design, liksom tidigare även på utpriser 1 till 9.

Projektlista innehåller nu summeringar för Kostnad, Intäkt och Resultat när dessa kolumner är invalda i rapporten.

Disponibelt lagersaldo återfinns på rader för alla orderbaserade blanketter såsom Order, Följesedel och Fraktsedel och visar produktens lagersaldo minus tidigare utskrivna följesedlar på produkten.

Kundinbetalningar

Anpassad skärmlista med drygt 40 kolumner möjliga att välja in. Genom att använda kolumner utöver standardkolumnerna ges ökade möjligheter att spåra belopp på fakturor som ligger för betalning och eventuella tidigare delbetalningar.

Detta innebär även att direktutskrift av listan med inneliggande betalningar kan göras innan uppdatering sker, eller att innehållet kan skickas för vidare utvärdering till Excel.

Ligger för betalning - Bank, Post och Kassa. Genom att klicka på beloppet som utgör summan för respektive betalningssätt visas fakturor som ligger för betalning på detta betalningssätt.

Kunder / Leverantörer - Distrikt

Distrikt har tillkommit för angivelse på kunder och leverantörer och kan fungera som en gruppindelning relaterad till geografisk placering. Distrikt på kund och leverantör är också knutet till distrikt som tidigare har använts Säljstödets Organisationer.

Detta innebär även att Distrikt kan väljas in från söklista kunder varhelst denna visas, samt att söklista för leverantörer fått ytterligare sju nya kolumner där bl.a. E-mail, URL och Inpåslag kan nämnas.

Kunder / Produkter / Leverantörer - Statistik

När knappen F5 - Statistik väljs i någon av Kunder, Produkter eller Leverantörer visas alla statistikrader. I dessa fönster är nu ett antal nya begrepp öppnade för selektering, bl.a. fälten Benämning och Kommentar. Dessa nya begrepp för selektering i kombination med generellt förbättrad hantering vid sortering på antal och beloppsfält har öppnat för bättre möjligheter att hitta statistikrader för exempelvis en angiven kund.

Inställningar Produkter

Följande alternativ har tillkommit i Inställningar Produkter i avsnittet Registrering av produkter:

Visa prisuppgift för:

Produktens Nettopris

Inställningen kommer att visa produktens nettopris i SEK efter rabatt och inpåslag i produktbilden när en produkt visas.

Produktens Kalkylpris

Visar istället produktens kalkylpris samt registrering av underliggande kalkylpriser.

Notera att Nettopris är standardinställning och om kalkylpriser används bör inställningen ändras till Kalkylpris.

Ej befintlig leverantör:

Kan sparas

Alternativet innebär att uppgiften Leverantör inte behöver vara en leverantör registrerad i Leverantörer. Uppgiften kan istället användas som ett informationsfält.

Sparas efter fråga

Om angiven leverantören inte finns registrerad, kommer en fråga avgöra om uppgiften ska sparas.

Kan inte sparas

Om leverantör anges på produkten, ska denna alltid finnas registrerad i Leverantörer.

Föreslå alltid inpris har tillkommit som ett alternativ i samband med registrering av Inleverans och föreslår produktens inpris även om leverantören inte stämmer. Detta alternativ används om beställningar inte finns och man inte använder leverantör på produkten, eller om andra leverantörer än den som är angiven ofta förekommer. Inställningen meför att produktens inpris kommer att föreslås även om inte leverantören finns registrerad på produkten eller som leverantörspris.

Produkter - Leverantörspriser

Netto inpris SEK är ett nytt informationsfält för att visa produktens nettopris i SEK efter rabatt och inpåslag i leverantörspriser när en leverantör med prisuppgifter visas. Informationen underlättar jämförelser mellan olika priser främst vid utländska valutor.

Analysera lagersaldon

Analysera lagersaldon är en ny funktion för att analysera produkternas lagersaldon i jämförelse med statistik registrerad på produkten. Analysera lagersaldon utför en kontroll mot statistiken och erbjuder därefter förändring av valfria produkter i förslaget.

Lagerjustering - Kommentar

Kommentar kan nu anges för att beskriva anledningen till lagerjustering / lageromflyttning och kan sedan följas upp på produktens statistik eller från den angivna egna leverantörens statistik.

Order / Faktura - Kreditering av avgifter

Tidigare har Faktureringsavgift och Frakt stått kvar oförändrade eller nollställda beroende på inställningar i order och har därefter sedan kunnat förändras manuellt. Fr.o.m. denna version kommer avgifterna istället att föreslås med motsvarande negativa belopp baserat på tidigare belopp när fakturan krediteras.

Innehåll

Version 2004-04-22

Söklistor - Automatisk förändring av storlek

Följande funktioner har tillkommit för söklistor som t.ex. hanterar kunder, leverantörer, produkter och order m.m. Funktionerna finns som tillval i Inställningar för användare.

Justera bredden till kolumner som valts in i söklistan innebär att listans storlek i bredd kommer att anpassa sig till det antal kolumner som har valts in beroende på kolumnernas bredd. Listans bredd kan då bli upp till skärmens bredd om många och breda kolumner har valts in.

Justera höjden efter antal rader och ledigt skärmutrymme kommer att öka listans synliga rader på skärmen beroende på vilken upplösning på bildskärmen som används.

Senast använda post

Funktionen Senast använda post som visar upp till de senast tio använda kunderna, produkterna eller leverantörer vid registrering, lagrar nu uppgifterna till nästa gång företaget används och "kommer alltså ihåg" de sist använda posterna i upp till tio företag i och med att Winbas stängs eller ett annat företag väljs.

Inställningar Leverantörer

Följande två inställningar har tillkommit i inställningar för leverantörer:

Visa enbart obetalda fakturor vid registrering. Vid registrering av leverantörsfakturor visas alla tidigare fakturor i skärmlistan för den leverantör som väljs. Om ett större antal fakturor finns från varje leverantör, kan inställningen användas för att bara visa öppna, ej betalda fakturor från leverantören.

Attestering bokförs på fakturadatum. Vid attestering i samband med inställningen Använd attestkonto bokförs dessa konteringar normalt på systemdatum. Nu finns möjligheten att låta dessa transaktioner istället konteras på fakturans fakturadatum.

Betalningsförslag - Information om fakturor som ej behandlas

När ett nytt betalningsförslag ska skapas och det finns fakturor som inte är attesterade, spärrade fakturor eller fakturor där leverantören är spärrad, kommer en informationslista med dessa fakturor att visas i dialogen. Se följande avsnitt för ytterligare information om att skapa betalningsförslag och dialogen med fakturor som inte behandlas i betalningsförslaget:

Utskrifter Administration - Försäljningsblanketter

Följande tillägg med avseende på fält har gjorts i och med denna version i blanketter i Utskrifter Administration:

Ordernetto och Ordervikt återfinns på alla orderbaserade blanketter såsom Order, Följesedel och Fraktsedel och innehåller orderns nettosumma baserad på Beställt antal snarare än levererat antal. Dessa fält kan exempelvis användas vid orderbekräftelse.

Lev.artikelnr kan nu väljas in i designen även på alla försäljningsblanketter. Uppgiften kan t.ex. väljas in på plocksedel och användas av lagerpersonal.

Krav / Kontoutdrag - OCR-nummer

Om OCR-nummer används på fakturorna, kan nu även OCR-nummer väljas in på Krav / kontoutdrag för att ha möjlighet att använda samma begrepp på båda blanketterna.

Saldo vid val av konto

Överallt där kontoplanen visas kan kontosaldot och transaktionerna som leder fram till saldot visas genom att tryck på knapplistan till vänster om kontot. Utseendet påminner då om huvudboken för det kontot som är valt. Kontots aktuella saldot visa alltid längs ner och genom att bläddra upp i listan kan man sedan följa händelserna på kontot. Saldo och konteringar kan även visas på motsvarande sätt för Resultatenheter, Projekt och Specifikationer där dessa används.

Bokföring - Skärmlistor

Följande registreringsrutiner i bokföringen har nu anpassningsbara skärmlistor med möjlighet att välja in valfria kolumner och utföra direktutskrifter av innehåll i skärmlista: Balans / Resultatrapport, Specifikationer och Uppläggning av räkenskapsutdrag.

Innehåll

Version 2004-03-17

Inställningar Bokföring

Periodiserad bokföring är en ny inställning som medger en bokföringsmodell där transaktioner kan kostnadsföras på ett annat datum framåt eller bakåt i tiden oavsett när de är bokförda. Om denna bokföringsmodell används kan ett periodiseringsdatum anges på transaktionen som talar om när den ska kostnadsföras. I detta sammanhang används även ett Konto för förutbetalda kostnader och upplupna intäkter.

Datumstyrd bokföring

Tidigare bokföringsmodell där verifikationer bokförs och kostnadsförs på samma datum i kronologisk ordning.

Periodiserad bokföring

Den nya modellen där kontot kan belastas på ett annat datum än det datum som transaktionen bokförs.

För ytterligare information om hur Periodiserad bokföring används och påverkar olika rutiner, se avsnittet:

Automatisk uppdatering av verifikationer kan väljas som inställning och innebär att uppdatering av verifikationer alltid kommer att ske efter registrering av verifikationer eller när rapporter ska skrivas ut. Som tidigare kan man välja att istället få en fråga om uppdatering, eller att uppdatering ska ske genom rutinen Uppdatering av verifikationer. Följande alternativ kan väljas i inställningar bokföring:

Fråga inte om uppdatering

Uppdatering sker enbart via Uppdatering av verifikationer.

Fråga om uppdatering

Fråga om uppdatering vid registrering av verifikationer eller när t.ex. balansrapport eller resultatrapport ska skrivas ut.

Uppdatera automatiskt

Verifikationer kommer att uppdateras automatiskt.

Registrering av verifikationer - Datum och Text

Vid manuell registrering av verifikationer kan verifikationshuvudets datum och text ändras löpande vid registrering av transaktioner på verifikationen. Dessa uppgifter i verifikationens huvud kan, liksom tidigare även uppgifterna i konteringsraderna - förändras fram till att verifikationen är uppdaterad.

Bokföring via integration - Summerad per dag

Som ett komplement till inställningen Summerad verifikation angiven i t.ex. Inställningar Kunder - Integration eller motsvarande för leverantörer finns nu även det nya alternativet Summerad per dag. Vid alternativet Summerad per dag kommer uppdelning att ske, liksom vid summerad verifikation, på konto, resultatenhet, projekt och specifikation, samt även dag. Uppdelningen per dag innebär att avstämning mot t.ex. kontoutdrag från post och bank kan göras lättare mot redovisningen.

Betalningsförslag - Godkänn och direktutskrift

Vid godkännande av betalningsförslag finns nu möjlighet att göra direktutskrifter på de utbetalningar som tidigare enbart kunde göras i Utskrifter Administration. Genom att välja direktutskrift kan t.ex. en fil skapas och utskrift göras av exempelvis Telebankgiro direkt vid godkännandet. Man kan även välja att inte skriva ut några betalningar och dessa kommer då ändå att betraktas som utskriva och klara, exempelvis när utbetalningar har gjorts via Internet. För ytterligare information om förändringar i dialogen se avsnittet:

Generell uppdatering av beställningspunkter

Ny funktion för beräkning av beställningspunkter på produkter med angiven Ledtid i veckor i produktregistret. Beställningspunkten baseras på förbrukningen under den senaste 12-månadersperioden i kombination med produktens ledtid i veckor.

Specialprislistor - Transaktioner - Ta bort flera rader

Möjlighet att ta bort alla eller flera markerade rader i specialprislistans transaktioner. Användbart när specialprislistan ska redigeras efter inläsning av större antal transaktioner eller efter t.ex. skapande av specialprislista från offert.

Skärmlista - Order / faktura - Transaktioner

Följande kolumner har tillkommit som tillval i skärmlistorna vid registrering av transaktioner i Offertregistrering / Order / Faktura och Serviceorder:

Lagerplacering

Vid användande av lagerplacering och utskrift av plocklistor i kan kolumnen Lagerplacering väljas in i skärmlistan för att få sortering i lagerplaceringsordning. Detta underlättar vid justering av ordern när de aktuella raderna ska tas fram med utgångspunkt från produkternas lagerplacering.

Kund / prodinfo

Om alternativet Använd kund / produktinformation används för utskrift av kundunik produktinformation på blanketter, kan även kolumnen väljas in skärmlistan vid registrering.

Blankettext

Om Blankettext används på produkter kan denna text visas i skärmlistan om kolumnen väljs in.

Styckvikt

Utöver själva radens totala vikt kan även produktens styckvikt väljas in i skärmlistan.

Söklista produkt - Visa enbart produkter på leverantör

Om söklista med produkter öppnas när en leverantör är vald t.ex. i samband med Beställning eller Beställningsunderlag, kan listan begränsas med produkter på denna leverantör. Om alternativet väljs kommer enbart de produkter som har aktuell leverantör som huvudleverantör att visas i söklistan.

Innehåll

Version 2004-02-12

Utskrifter Administration

Följande tillägg med avseende på fält har gjorts i och med denna version i rapporter och blanketter i Utskrifter Administration:

Beställning. Vid struktur på beställning och fältet Lev.artikelnr är valt i designen kommer även leverantörens artikelnummer att skrivas ut på strukturens ingående detaljer.

Leveransbevakning. Res.enhet, Projekt och Ordernr är nya fält som har tillkommit och kan väljas in i designen för leveransbevakning och utskrift.

Inneliggande order. Res.enhet och Projekt kan nu väljas in i utskriften inneliggande order.

Fakturor. Förutom tidigare möjlighet att sortera på t.ex. kundens nummer eller namn finns nu även möjlighet att göra utskriften sorterad på Säljare.

För ytterligare information om fält i dessa och andra rapporter se följande avsnitt:

Transporter

Följande förbättringar har utförts i avsnittet Transporter i och med denna version.

Åkare / Fordon. Dialogen för registrering av Åkare / fordon har fått en anpassningsbar skärmlista med möjlighet att välja in valfria kolumner enligt Winbas standard. Dessa kolumner kommer även att visas där fordon väljs i andra dialoger ur det bakomliggande sökregistret, t.ex. vid registrering av Transportsedlar eller Avdrag.

Åkare / Fordon - Direktutskrift. Normalt när avräkning av typen blankett skrivs ut, skrivs åkaravräkning för alla åkare och fordon i registret. Genom att välja det nya alternativet Enbart berörda åkare under perioden, kommer endast de åkare som har ett ingående saldo, registrerade transportsedlar eller avdrag för den aktuella perioden att skrivas ut. På detta sätt kan utskriften minskas avsevärt och åkare utan händelser på perioden exkluderas, såvida man inte önskar att alltid skicka ett utdrag även till dessa.

Fasta avdrag. Även registrering av fasta avdrag i transporter har nu en anpassningsbar skärmlista för val av olika tillgängliga kolumner.

Transportsedlar. En ny möjlighet för kontering av kostnaden på fakturajournalen har öppnats via registrering av transportsedlar. Denna består i att om alternativet Avräknas inte är ikryssat, kommer heller ej något avräknat belopp baserat på provision att föreslås. Detta innebär att ett annat belopp än det på fakturatransaktionen istället kan skrivas in manuellt.

Generell uppdatering av priser från leverantör

I konsekvens med förändring i version 2004-01-05 med avseende på ápris och rabatt från alternativ leverantör, kommer nu även körningen Generell uppdatering av priser från leverantör alltid att uppdatera inpris och rabatt på produkten med avseende på leverantörens bruttopris och rabatt. Detta oavsett om alternativet Använd leverantörens bruttopris är valt i dialogen.

Uppackningsunderlag

Kolumnerna Lagerplacering och Blankettext har tillkommit sedan version 2004-01-05 som tillval i skärmlistorna vid hantering av Uppackningsunderlag. Detta för att lättare även kunna skriva ut ett komplett uppackningsunderlag på aktuell leverantör med information om var varorna ska placeras när godset har inkommit.

Innehåll

Nyheter version 2004-01-05