Version 2013-08-01

Tidigare Nyheter

Nedan följer tidigare nyheter i Winbas för respektive version med start från version 2013-08-01.

Version 2013-08-01

Version 2013-08-01

Inställningar för användare - Aktivt företags logotype

Aktivt företags logotype kan användas som bakgrundsbild på skrivbordet för att lättare kunna se vilket företag som är aktivt när inte Administrations huvudmeny visas. I de fall företagens logotyper används är dessa normalt mindre än skrivbordets yta, och kommer i denna version då att repeteras över skrivbordets fulla bredd och höjd.

Företagets logotype repeteras över skrivbordets yta.

Detta innebär att det blir lättare att identifiera vilket företag som för tillfället används, kanske också när många fönster ligger öppna på skrivbordet.

Kassabetalning - Ny förenklad vy med knappar

Normalt innehåller dialogen Kassabetalning möjlighet till tre olika samtidiga betalningssätt som väljs ur respektive lista. Denna vy används i de fall kunden önskar dela upp betalningen på t.ex. kontant och kort eller eventuellt presentkort.

Den nya kompletterande förenklade vyn i betalningsdialogen visar enbart ett samtidigt betalningssätt och innehåller samtidigt knappar som underlättar valet av betalningssätt t.ex. vid pekskärm.

För att växla mellan vyerna använd funktionstangenten F3 eller klicka på knappen för att fälla ner tre olika samtidiga betalningssätt eller växla tillbaka till det förenklade utseendet med knappar och enbart ett betalningssätt.

Använd tangenten F3 eller tryck på knappen för att växla mellan vyerna.

Knappen Kontant används för att snabbt kunna växla till kontantbetalning t.ex. när betalning med kort är förvalt i dialogen. Knappen Kontant väljer då betalningssättet Kontant på samma sätt som om det hade valts i listan över tillgängliga betalningssätt. Funktionstangenten F4 väljer alltid betalningssättet Kontant oavsett vilken vy som visas.

Knappen Kort används på motsvarande sätt för att istället växla till kortbetalning i dialogen. Om flera olika typer av betalningssätt med kort finns upplagda, väljs dessa då istället i listan med möjliga betalningssätt. Använd funktionstangenten F5 för att välja betalningssätt Kort från tangentbordet.

Kassabetalning - Föreslå betalningssätt

Normalt föreslås Kontant i dialogen som förvalt betalningssätt. Om Kort är mer vanligt förekommande i verksamheten är det nu möjligt att ställa in att Kort alltid ska föreslås som förval och man slipper då att ändra betalningssättet vid kortbetalning.
Genom att ställa in alternativet Föreslå inte betalningssätt får man istället alltid göra ett aktivt val för att på detta sätt minska risken att missa ange korrekt betalningssätt vilket då kan påverka redovisningen.

Kassa - Tillåt registrering av betalmedel

Registrering av betalmedel innebar att kunden t.ex. lämnar en inbytesvara som betalmedel och som då registreras som en negativ transaktion, alltså ett avdrag på kvittot. Administratören väljer via inställningen om varor som byts in ska betraktas som betalmedel i samband licens för certifierad kontrollenhet.

Order / faktura - transaktioner - Ändra Leveranstid på flera rader

Som ett komplement till att ändra leveranstid på alla ingående transaktioner från orderhuvudet, kan leveranstid nu förändras på flera enskilda transaktionsrader samtidigt.

Genom att först markera flera rader med hjälp av Ctrl eller Shift tangenterna och sedan välja F7 - Spara, kommer den angivna leveranstiden att registreras på valda transaktionsrader.

Serviceorder

Följande tillägg har gjorts med avseende på Serviceorder i denna version.

Utdelningsadress. Beställarens (kundens) utdelningsadress kommer nu att visas på serviceordern när Beställare hämtas från kund används i inställningar för serviceorder, snarare än eventuell besöksadress som tidigare.

Visa adress på karta. Alla förkommande adressuppgifter för beställare, betalare eller leveransadress på serviceordern kan nu visas direkt på karta. Använd funktionen för att skriva ut, skicka eller få en eventuell vägbeskrivning till adressen.

Spara ändrade uppgifter på beställare / kund. I de fall tillägg eller ändringar har gjorts direkt på serviceordern med avseende på beställarens adressuppgifter, telefon eller e-mail kan knappen Spara ändrade uppgifter på kund användas för att direkt uppdatera kundregistret eller registret med beställare beroende på inställningen Beställare hämtas från kund.

Skicka SMS. Om tjänsten Skicka SMS används för att skicka meddelande via knappen vid beställarens telefonnummer, finns nu möjlighet att välja vilket nummer som ska användas om flera telefonnummer finns registrerade.

Detta innebär då att man sedan inte behöver redigera och ta bort telefonnummer till mottagaren i dialogen Skicka SMS.

Visa söklista kund direkt. I de fall Beställare hämtas från kund används, kommer söklistan att visas direkt när namnet på beställaren skrivs in. Detta då enligt konceptet Visa söklistor direkt som ställs in på användarnivå.

Sätt Betalare automatiskt är ett nytt alternativ inne i Serviceorder som innebär att knappen Betalare >> inte behöver tryckas för att sätta den betalande kunden till samma kund som beställaren. Betalare kommer då istället att sättas automatiskt när beställaren hämtas från kundregistret.

Samfakturering - Välj alla order för samfakturering

Normalt väljs alternativet Enbart Samfaktureras bort i dialogen Samfakturering för att fakturera alla order till kunder med samlingsfakturering oavsett om krysset Samfaktureras har angivits på respektive order.

Som ett komplement till att välja bort alternativet Enbart Samfaktureras, kan man nu även direkt istället automatiskt sätta krysset Samfaktureras på alla inneliggande order till kunder som har Samfakturering aktiverad.

Detta görs då i dialogen Välj order för samfakturering genom att använda knappen Välj alla för att markera alla order i listan. Det är därefter möjligt att eventuellt avmarkera enstaka order som inte ska samfaktureras i körningen.

Beställningsunderlag - Valuta på leverantör

Vid markering av flera rader i beställningsunderlaget och ändring till en leverantör med annan valuta än den valuta som finns registrerad på transaktionerna som har markerats, kan man nu avgöra om transaktionerna ska behållas i tidigare valuta eller ändras till den nya valutan på leverantören. Detta då på samma sätt som när en enstaka rad förändras till en leverantör med annan valutakod registrerad.

Beställning - Kopiera beställning

Kopiera till ny beställning. På samma sätt som t.ex. offerter och kundorder tidigare har kunnat kopieras kan nu även beställningar till leverantör kopieras. Kopiering kan då ske dels från till en befintlig inneliggande beställning eller en tidigare kopierad och inlevererad beställning som inte längre ligger kvar.

Välj knappen Kopiera från Beställning för att öppna dialogen Kopiera beställning.

Kopiera beställning vid inleverans. Fliken Kopierad beställning visar tidigare kopierade beställningar, som är kopierade förutsatt att inställningen Kopiera beställning vid inleverans är gjord i Inställningar för produkter. Genom att använda inställningen ges möjlighet att lagra alla tidigare beställningar och därefter återanvända dem och kopiera tillbaka till nya beställningar till samma eller annan leverantör.

Beställning - Ytterligare påslag för t.ex. frakter och tullavgifter

Genom att dra ner kanten och öka fönstrets storlek i höjdled visas beställningens övriga kostnader utöver de inpriser som betalas till leverantören. Dessa kostnader är då tidigare definierade som Inpåslag på leverantören eller de enskilda produkterna. Till detta kommer eventuella kalkylpriser som leder fram till produktens netto inpris och vägda inpris och summan av beställningens alla kostnader visas då på skärmen.

Möjlighet finns sedan att ange beställningsunika påslag vid engångshändelser när t.ex. frakten sker på ett annat sätt än normalt. Dessa påslag baseras då på beställningens nettobelopp och läggs till eventuellt tidigare definierade påslag och visas i systemvalutan (SEK). Beställningens påslag kommer senare att påverka á Inpåslag SEK för de enskilda produkterna i beställningen i samband med Inleverans.

Via knappen pil-ner kan ett eller flera påslag registreras som procentsats eller belopp beroende på hur kostnad för hemtagning och hantering har varierat. Det totala påslaget kommer vid inleveransen att fördelas ut på beställningens ingående produkter.

Procent. Beroende på i vilken ordning en procentsats har angivits kommer den att påverkas av eventuellt tidigare angivet påslag. Om ett påslag i valuta inte ska ingå i en procentberäkning, läggs den alltså efter raden med procent.

Valuta. Normalt används systemvalutan (SEK) eller beställningens valuta, men vilken valuta som helst i Valutatabellen kan användas genom att fälla ner listan. Värdet av påslaget i valutan kommer att räknas om och visas systemvalutan (SEK).

Justering av Statistik - Ändra Inpåslag

Ändra Inpåslag. Som ett komplement till att tidigare kunna ändra t.ex. prisuppgift på en tidigare inleverans, kan nu även eventuellt angivet á Inpåslag SEK förändras på transaktionen.

Inpåslaget har då normalt föreslagits i samband med inleveransen och kan senare justeras i de fall olika typer av kostnader såsom frakt och tull har tillkommit i efterhand.

Uppdatering av prisuppgifter. På samma sätt som när priset har förändrats visas frågan Uppdatering av prisuppgifter när funktionen avslutas också vid förändring av påslaget, som i sin tur också påverkar det vägda inpriset.

Vägt inpris kommer då att uppdateras på samma sätt som vid inleveransen och korrigeras för att ge ett rättvisande värde när kostnaden för inleveransen förändrats.

Lagerjustering - Lageromflyttning med samma lagerplats

Registrering. I de fall lagerplatser används är nu registreringen förenklad vid lageromflyttning där samma lagerplats förekommer flera gånger på samma produkt, t.ex. när man drar från ett och samma lager till olika andra lagerplatser. När ytterligare lageromflyttning utförs mot tidigare existerande lagerplats i listan, kommer tidigare registrerat antal på lagerplatsen automatiskt att ackumuleras med det nya värdet.

Import från fil. På samma sätt kommer också import av lageromflyttning från fil att hantera situationen bättre där samma lagerplats förekommer i filen. Tidigare antal på samma produkt och lagerplats kommer då att ökas eller minskas med nästa värde i filen.

Visa fakturor från listan med konteringar och kontosaldo

Knapplistan. Via knapplistan med saldo och transaktioner i kontoplanen kan nu transaktioner som berör fakturor visa den aktuella fakturan direkt på skärmen, eller eventuellt skriva ut fakturan på skrivare. Detta gäller då både konton som berör kundfakturor samt lagrade leverantörsfakturor vid integrerad bokföring och eventuell ej ännu bokförd reskontra.

Snabbmenyn. När knappen vid kontot har valts och listan har öppnats, högerklicka på transaktionen med den aktuella fakturan och välj något av alternativen för utskrift i snabbmenyn.

Bokföringsunderlag. I de fall fakturorna inte specificerade i verifikatet och istället är summerade som konteringen på bokföringsunderlagets sammandrag som ofta är fallet med betalningar, kan istället själva bokföringsunderlaget öppnas. Via sammandraget kan man sedan gå vidare till fakturorna via länkarna vid utskrift till bildskärm.

Utskrifter Administration - Fakturajournal Kunder

Certifierad kontrollenhet. Från och med version 2013-03-26 tillåts inte utskrift av en senare period än den föreslagna perioden om det finns ej utskrivna transaktioner i en tidigare period än den angivna vid licens för certifierad kontrollenhet.

I och med denna version kommer utskrift av andra typer att tillåtas, men tidigare bokföringsunderlag för den aktuella fakturatypen måste då vara utskrivna. Man kan då t.ex. att välja att skriva ut kontantnotor för senare period, men vänta med andra fakturatyper genom att välja typen i listan.

Utskrifter Administration - Detaljstatistik - Specialprislistor

I de fall någon av Specialprislista 1, 2 eller Kampanjpris väljs via eget urval på kundnivå inkluderas de kunder med specialprislistan registrerad i rapporten. I och med denna version kommer rapporten också att begränsas till de produkter som ingår i själva specialprislistan, eller i produktgrupper i specialprislistan.

Välj specialprislista som eget urval och ange en eller flera specialprislistor i ett intervall.

Detta innebär att om Total väljs för Utskriftsnivå kund, redovisar rapporten den totala försäljningen av de produkter och grupper som finns i prislistan till de kunder där prislistan används. Om utskriftsnivån Kund väljs sker istället en uppdelning av försäljning till respektive kund om specialprislistan används på flera kunder. För ytterligare information om rapporten och utskriftsnivåer se avsnittet:

Utskrifter Administration - Försäljningsblanketter / bruttopriser

Följande har tillkommit med avseende på hantering av bruttopriser före rabatter på försäljningsblanketter och är främst avsedda att användas på följesedel i de fall rabatter och specialpriser inte ska visas på blanketten.

Brutto ápris visar normalt produktens pris från kundens prislista 1 till 9 före rabatter och specialprislistor. I denna version kommer Brutto ápris att visa orderradens pris före rabatt i de fall produkten saknar prisuppgift och priset är registrerat manuellt.

Summa brutto rad är ett nytt fält i blankettens rader som visar Brutto ápris multiplicerat med levererat antal för den aktuella produkten på orderraden.

Summa brutto sidfot visar på motsvarande sätt den totala summan av alla radsummor baserat på bruttopriserna och kan designas in blankettens sidfot.

Språkstöd - Engelskt språkpaket för Design av blanketter

I och med denna version kommer blanketter med färdiga ledtexter på engelska att skickas med vid installation av Winbas. Motsvarande uppsättning av standardblanketter t.ex. ordererkännanden och olika typer av fakturor finns då med på samma sätt som de svenska blanketterna.

Detta innebär att fritexter på blanketter vid utrikes handel inte behöver översättas manuellt från början när språket är engelska. Enbart egna texter som inte förekommer i blankettens standardutseende får då läggas till manuellt.

Nytt företag där företagets språk är engelska. När ett nytt företag skapas med grundregister och automatiskt genererade texter på engelska, kommer även standard språkkod EN (Engelska) att direkt finnas tillgänglig vid Design av blanketter.

Nytt företag där företagets språk är svenska. När att nytt vanligt svenskt företag skapas kommer alla standardblanketter också finnas tillgängliga på engelska för mottagare av blanketter där kunder och leverantörer är satta med engelsk språkkod vid utrikes handel.

Befintligt företag. Vid befintlig installation och redan existerande företag kan designen kopieras in i det aktuella företaget via kopiering från standardblankett. I detta fall väljs alternativet < Återställ till standardblankett > med den aktuella blankettypen och språkkod EN. Blanketten sätts då till Winbas standardutseende som den skulle sett ut vid nytt företag.

Dialogen Kopiera blankett. Dessutom kommer själva dialogen Kopiera blankett att visa språkkodernas benämningar, både från det företag blanketten ska kopieras från, samt benämningar i för språken i det aktuella företaget.

Vidare kan fönstret ökas i storlek genom maximering eller genom att dra i fönstrets kanter för att lättare kunna se mer av listorna med blanketter och språken i dialogen.

Innehåll

Nyheter version 2013-03-26