Version 2017-05-17

Winbas hjälp

Tidigare Nyheter

Nedan följer tidigare nyheter i Winbas för respektive version med start från version 2017-05-17.

Version 2017-05-17

Version 2017-05-17

Försäljning - Vinstmarginalbeskattning (VMB)

Vinstmarginalbeskattning (VMB) innebär momsredovisning vid försäljning av begagnade varor. Alltså varor som redan har reglerats med moms när de såldes första gången. Enligt VMB beräknas momsen inte på hela försäljningspriset, utan på skillnaden mellan varans försäljningspris och inköpspris.

Beskattningsunderlaget blir då försäljningspriset minus radens kostnad där momsen ingår med t.ex. 25 %. Momsen framräknas alltså "baklänges" i förhållande till vinsten vid försäljningen. Denna moms redovisas inte på kvitto eller faktura till kunden utan enbart i den interna redovisningen, samt i momsrapportens rad 07 - Beskattningsunderlag vid vinstmarginalbeskattning.

Produktgrupper. Lägg upp en eller flera produktgrupper för ändamålet beroende på behovet av statistik. På produktgruppen registreras momsfritt försäljningskonto och försäljningskonto för respektive momssats som skall hanteras. Märk produktgruppen för vinstmarginalbeskattning (VMB).

Produkter. Vid försäljning av dyrare kapitalvaror såsom bilar eller båtar, lägg upp en produkt per objekt och lägg inköpspriset som inpris. Produktnummer kan lämpligen vara registreringsnummer eller chassinummer. Vid försäljning av böcker, skivor, möbler m.m. kan man istället använda samlingsprodukter, detta också beroende på vilken statistik som önskas på försäljningen. Om flera olika momssatser används, såsom 25 % för kapitalvaror och 12 % för böcker, registrera minst en produkt per momsklass.

Försäljning. Vid försäljning i Order / faktura eller Kassa kommer produkten att hanteras som en momsfri försäljning. Detsamma gäller kvitto eller faktura som skapas i samband med försäljningen. Den automatiska konteringen av beskattningen visas sedan på fakturans kontering.

Kontering. Utöver den ordinarie konteringen med t.ex. 1510, Kundfordringar eller 1910, Kassa kommer en motkontering i Momsfritt inrikes (3054) med vinsten att göras. Vinsten efter moms konteras angivet försäljningskonto i produktgruppen, t.ex. 3020 - Försäljning VMB varor och momsen i Utgående moms 1 (2610).

Exempel

En vara köps in för 500 kr och säljs på faktura för 1 000 kr. Vinsten blir då 500 och den omvända momsen 100 kr.

Typ

Konto

Namn

Från

Debet

Kredit

 

 

Ordinarie kontering:

 

 

 

K

1510

Kundfordringar

Kund

1000

 

F

3054

Momsfritt inrikes

Produktgrupp

 

1000

 

 

VMB kontering:

 

 

 

F

3054

Momsfritt inrikes

Produktgrupp

500

 

F

3020

Försäljning VMB varor

Produktgrupp

 

400

M

2610

Utgående moms 1

Inställningar

 

100

Till detta kan ytterligare konteringar förekomma för t.ex. lagerbokföring.

Momsrapport. De försäljningskonton som har angivits i produktgrupper avsedda för VMB ska knytas till raden 07 på momsblanketten.

Försäljning - Nettopris i hela kronor

Om företaget i första hand använder nettopriser, alltså prisuppgifter som redovisar kundens pris efter rabatter, kan framräknade priser nu avrundas till hela kronor när rabatt i procent används.

Netto ápris efter rabatt i hela kronor är en generell inställning för verksamheter som använder höga bruttopriser i kombination med dolda rabatter, och där fältet Netto ápris redovisas på försäljningsblanketter, snarare än det specificerade priset och rabatten.

Det beräknade fältet Netto ápris visas som heltal utan decimaler i blanketten.

Om inställningen används, kommer nettopriset att avrundas uppåt till närmaste heltal genom att decimaler i försäljningspriset justeras upp för att överensstämma med nettopriset i förhållande till den givna rabatten.
Rabatterna är då registrerade som generella rabatter på kunderna eller som rabatter i specialprislistor. Inställningen kommer då att påverka det automatiserade förslaget vid registrering av transaktion i en kundorder. Inställningen påverkar inte eventuella manuella justeringar av prisförslaget.

Beroende på verksamhetens prislistor och upplägg med rabatter är det även möjligt att istället påverka själva rabattsatsen.

I detta fall kommer nettopriset att avrundas uppåt till närmaste heltal genom att decimaler i den procentuella rabattsatsen justeras nedåt för att överensstämma med priset.

För att förändra eller begränsa inställningens påverkan, kan också följande instrument användas:

Avrundning i intervall. Om intervaller finns angivna för automatiskt beräknade utpriser, kommer dessa även att användas för nettopriset. Detta innebär att om lägsta intervall för avrundning till 1 krona är t.ex. 10, kommer heller ingen avrundning att ske om priset är under 10. Det gör det också möjligt att t.ex. lägga hela 10-kronor på högre försäljningspriser. Dessa gränsvärden kommer då också att gälla vid försäljning i utländsk valuta.

Följande exempel utför ingen justering av försäljningspriset upp till 10 kronor. Framräknade priser avrundas till hela enkronor om priset ligger mellan 10 kronor och upp till 1 000 kronor. Därefter sker en justering till hela 10-kronor:

SEK (utländsk valuta)

Fr.o.m. belopp

T.o.m. belopp

10 öre (1/10)

 

 

50 öre (1/2)

 

 

1 krona (1)

10,00

999,99

10 kronor (10)

1 000,00

1 000 000,00

100 kronor (100)

 

 

Välj bort prislistor. I samma avsnitt är det också möjligt att exkludera vissa prislistor från avrundning och hanteringen av nettopris i hela kronor. Detta kan t.ex. användas när man inte önskar beräkning av nettopris i en prislista för EUR, men avser att använda det för SEK och DKK.

Order / faktura - Internorder - Kostnad / pris

Enligt standardinställningarna föreslås produktens kostnad som försäljningspris vid ett internuttag, alltså när kundorderns momskod är satt till Intern. Om man t.ex. av bokföringstekniska skäl inte önskar ha priser i samband med fakturering av internuttag kan kostnaden kopplas bort från priset.

Kostnad som pris vid internuttag är en ny inställning som kan användas för att koppla bort kostnaden vid internfakturering. Om inställningen avmarkeras innebär detta följande:

Inget pris. Produktens kostnad föreslås inte som pris på orderraden vid internorder, priset lämnas istället blankt.

Inga varningar. Inga varningar såsom att om att radsumman är noll visas vid registrering.

Ingen uppdatering. Priset kommer inte heller att påverkas vid pris- och kostnadsuppdateringar.

Order / faktura - Leveransadresser - Selektering

Som ett komplement till de förbättringar som introducerades i version 2017-03-01 har nu också funktionen för att söka leveransadresser förbättrats ytterligare genom att även numeriska sökbegrepp är möjliga att använda för att initiera selekteringen.
Detta gör det möjligt att direkt selektera på kundnummer och liknande som enbart består av siffror när adressen ska anges t.ex. i Order / faktura utan att först behöva trycka tangenten F10.

Order / faktura - Beställning - Direktleverans

Normalt sker avrundning uppåt till det antal som har angivits som förpackningsantal på produkten om förpackningsantal används. I denna version kommer inte förpackningsantal att användas om direktleverans är valt i dialogen, alltså när leverans görs direkt till kund.
I detta fall kommer det egentliga antal som kunden har beställt att föreslås oavsett produktens förpackningsantal.

Serviceorder - Anmälan på Utlämningskvitto / följesedel

Vid inställningen Skriv texterna anmälan / åtgärd i kommentar innan rader, skrivs normalt båda texterna på inlämningskvitto / servicesedel och enbart själva åtgärden på utlämningskvittot. Detta till skillnad från om texterna istället skrivs i blankettens sidhuvud där båda texterna alltid kan väljas in.

Anmälan på utlämningskvitto är en inställning som innebär att texten för anmälan också kan skrivas ut på blanketten Utlämningskvitto / följesedel. Använd inställningen när utfört arbete ska relatera till själva anmälan, t.ex. vid presentation av besiktningsjobb eller liknande där specifika punkter korresponderar till anmälantexten.

Kassa - Fråga innan Avbryt tar bort ny kassaorder

Beroende på arbetssätt i kassan kan knappen F8 - Avbryt ta bort en ny kassaorder beroende på användarinställning under menyn Alternativ.

Fråga innan Avbryt tar bort ny kassaorder är ett kompletterande alternativ till denna inställning som innebär att en dialog alltid visas innan borttagning av kassaordern utförs.
Använd alternativet när nya kassaorder som avbryts inte ska ligga kvar som parkerade, men där en högre säkerhet mot ofrivilliga borttagningar samtidigt önskas vid feltryckningar.

Anpassa varningar och signaler - Specialprislistor

De signaler som kan aktiveras när specialprislistor används vid försäljning kan nu också anpassas med t.ex. färg eller specifik ljudsignal vid t.ex. Offertregistrering eller i Order / faktura.
Signalerna visas normalt i Winbas statusrad, men kan också ställas in som dialogruta med OK-knapp via inställningar i avsnittet Anpassa varningar och signaler.

Signal vid order om datum utgånget har anpassats till att visas som en
dialogruta med OK-knapp, istället för som en indikation i statusraden.

Beställning - Er order

När en beställning är lagd till leverantör och man får tillbaka leverantörens ordernummer kan fältet Er order användas för registrering av uppgiften, och sedan användas som hänvisning i fortsatt kontakt.
Er order på beställning används främst av verksamheter som har lite längre ledtider, eller ofta beställer varor mot kundorder och får tillbaka bekräftelseinformation om leveranstid och leverantörens ordernummer.

Söklista beställningar. Välj in kolumnen Er order i söklistan med beställningar för att möjliggöra sortering och sökningar på begreppet.

Beställningsblanketten. Vid behov kan uppgiften Er order registrerad på beställningen också designas in på blanketten och skrivas ut via Beställningar.

E-mailavisering. Om e-blanketter via mail används för att skicka beställningar kan variabeln <eo> väljas in och genereras automatiskt i ämnesrad eller text i mailet vid e-blankett till leverantören.

Beställning - Valutakurs vid övriga kostnader

Övriga kostnader utöver de inpriser som betalas till utrikes leverantör definierade som inpåslag och eventuella kalkylpriser bestäms nu av den valutakurs som finns angiven på beställningen, istället för en kanske förändrad kurs i valutatabellen.

Beställningens kurs används då på samma sätt som för eventuella beställningsunika påslag som frakter och tullavgifter angivna som Ytterligare påslag. Detta gör det möjligt att fixera beställningens samtliga kostnader fram till inleveransen oavsett en förändrad valutakurs.

Inleverans - Beställningens valutakurs

Vanligen föreslås den dagsaktuella valutakursen från valutatabellen när en beställning väljs för inleverans. Om inpåslag och påslag för t.ex. frakter och tullavgifter anges på beställningen, kan istället beställningens kurs användas vid inleveransen för att fördela påslaget omräknat till SEK baserat på den kurs som avgifterna på beställningen grundar sig på.

Symbolen Pil-ner vid kurs kan användas för att välja beställningens ursprungliga valutakurs. Alternativet Föreslå alltid beställningens kurs innebär att beställningens kurs alltid kommer att föreslås när en beställning väljs för inleverans.

Inventering - Produktens enhet

När en produkt har valts i samband med inventering kommer nu också produktens försäljningsenhet att visas i dialogen. Detta för att lättare kunna bedöma det antal som ska inventeras.

Kunder / Leverantörer - Referenser - Förändringsdatum

På samma sätt som på själva kunden är det nu också möjligt att se referensernas individuella förändringsdatum och tid genom att anpassa kolumner i skärmlistan i fönstret Referenser. Använd informationen t.ex. för att avgöra hur gamla uppgifterna är som finns registrerade på respektive referens.

Leverantörer - Fakturor - Inleveranser

Via Leverantörer - Inleveranser kan man med utgångpunkt från inleveransnummer se vilken faktura inleveransen är avbokad mot. Som en komplettering till detta är det nu också möjligt att i fönstret Leverantörer - Fakturor välja in kolumnen Inleveransnr i skärmlistan.

Kolumnen kommer då att visa en eller flera inleveransnummer kopplade till fakturan i de fall inleveransbokföring används.

Produkter - Lägg tidstämpel till kommentar

På samma sätt som tidigare i Kunder och Leverantörer kan en ny rad automatiskt läggas till kommentaren med datum, tid och användarens signatur av på produkter i produktkortet. När knappen har valts kommer markören också att ställa sig efter stämpeln och komplettering av kommentaren kan påbörjas.

Söklista produkter - Kolumnen Netto inpris SEK

På samma sätt som på själva produktkortet eller i t.ex. Prisrapport, kan nu också kolumnen Netto inpris SEK väljas in i söklistan för produkter. Kolumnen visar produktens inköpspris efter rabatt och eventuella inpåslag och kalkyler omräknat till systemvalutan (SEK). Detta då också förutsatt att inte funktionen Dölj inpris, kostnad och TG har aktiverats.

Utskrifter Administration - Order bearbetas av annan användare

Vid körning av orderbaserade blanketter såsom t.ex. plocksedlar kommer en varning med signal nu att visas i fönstrets statusrad, om en eller flera order har exkluderats för utskriften p.g.a. att ordern bearbetas av annan användare.

Baserat på tidstämpeln kommer nu också en rimlighetsbedömning att göras för att avgöra om ordern fortfarande bearbetas. Detta är bl.a. för att förhindra att en kundorder exkluderas t.ex. vid utskrift när den inte kunnat flaggas av efter att har avslutats på ett onormalt sätt.

Detta gäller då också i andra sammanhang som kontrollen utförs såsom vid Dialogen Order bearbetas av annan användare eller när ordern undantas från Leveransplanering.

Utskrifter Administration - Leveransplanering - Fraktsedlar

På samma sätt som tidigare Följesedlar och Plocksedlar, kan nu också Fraktsedlar skrivas ut för de order som har valts i skärmlistan med inneliggande order i Leveransplanering.

Om fraktsedlar väljs för utskrift kommer också alternativet att föreslås automatiskt nästa gång dialogen visas på samma sätt som övriga utskriftsalternativ.

Utskrifter Administration - Detaljstatistik - Lagerplats

Genom att göra urval på säljare kan detaljstatistik visas för en enskild säljare eller eventuell kassaterminal i en butikssituation.

Alternativet Lagerplats visas om lagerplatser används.

Möjligheten att istället växla urvalet till lagerplats innebär att utskrift nu också kan ske för all försäljning i den enskilda butiken eller annan geografisk plats. Lagerplatserna kan då t.ex. vara definierade som arbetsgrupper där säljarna tillhör specifika platser.

Utskrifter Administration - Inventeringsrapport

Följande förändringar har tillkommit vid utskrift av Inventeringsrapport:

Sortering av rapporten sker normalt per produktgrupp och nummer. Om lagerplatser används, sker sortering och sidbrytning för varje lagerplats. Sortering och sidbrytning per lagerplats kommer nu enbart att ske om fasta befintliga lagerplatser används.

Bildskärm. I samband med att inventeringen godkänns genom att skriva ut inventeringsrapport till skrivare eller pdf-skrivare är alternativet för att förhandsgranska på bildskärm inaktiverat.

Knappen Bildskärm kommer nu att vara tillgänglig för rapporten så länge krysset Uppdateringen godkännes inte har valts i utskriften. Rapporten kan alltså alltid granskas på bildskärm fram till att inventeringen godkänns och dokumentering krävs.

Säljstöd Organisationer - Grupper

Normalt visas grupptillhörighet för organisationer knutna till kunder och leverantörer. Kundgrupp och leverantörsgrupp visas då från den registrerade kunden eller leverantören i Winbas.

Möjlighet finns nu också att registrera grupp från huvudföretaget på prospekt som ännu inte är registrerade som kunder eller leverantörer i företaget. Grupptillhörigheten för organisationen kommer då på samma sätt att vara möjlig för urval t.ex. genom selektering.
Grupp registrerad på organisationen kommer också att sättas på kunden när en ny kund skapas av prospektet i Säljstöd.

Innehåll


Nyheter version 2017-03-01

  Gå till www.winbas.com Hjälp om Winbas Hjälp