Version 2017-03-01

Tidigare Nyheter

Nedan följer tidigare nyheter i Winbas för respektive version med start från version 2017-03-01.

Version 2017-03-01

Version 2017-03-01

Kunder - Leveransadresser

Följande förbättringar finns med när det gäller hanteringen av kundernas olika leveransadresser:

Löpnummer. De löpnummer som föreslås och anges för respektive leveransadress på kunden har nu ökats till maximalt 9 999 från tidigare 999. Detta för att kunna använda högre löpnummer när många leveransadresser används på kunden.

Fakturaadress. En adressuppgift kan nu också märkas som Fakturaadress. Detta innebär att adressen kommer att skrivas ut på fakturablanketten istället för kundens ordinarie adress på kundkortet. Registrera en specifik fakturaadress t.ex. när kundens fakturor skickas till en inskanningscentral för vidare distribution.

Kolumnen Fakturaadress kan då också väljas in i fönstrets skärmlista för att lätta kunna se vilken adress som är kundens fakturaadress.

Selektering i listan. Vid många registrerade leveransadresser är det nu också möjligt att selektera och begränsa listan till enbart matchande begrepp när en adress ska väljas, t.ex. på en kundorder. Sökbegreppet gäller då alla adressuppgifter såsom utdelningsadress och postadress, och anges när sökregistret för leveransadresser för en kund är öppnat via knappen pil-ner.

Samma namn. I denna version finns också ett bättre stöd när samma namn används för flera leveransadresser på samma kund, och enbart själva adressuppgifterna skiljer sig åt.

Utöver möjligheten till sökning enligt ovan, är det nu också t.ex. lättare att spara en adress kund med samma namn som tidigare adress direkt från kundordern.

Kundinbetalningar - Kurs vid betalt belopp

Efter att fakturans valutakurs eller den dagsaktuella kursen har föreslagits vid inbetalningen, kan kursen nu förändras genom att istället ange ett betalt belopp i SEK.

Kurs vid betalt belopp kan användas om betalningsunderlaget är redovisat i SEK, och systemet kommer då istället att räkna ut kursen för betalningen i förhållande till betalt belopp i den utländska valutan.

Leverantörsfakturor - Boka av inleverans mot tidigare faktura

I de fall inleveransbokföring används kan en leverans ibland komma efter att fakturan har registrerats. Som en komplettering till den tidigare möjligheten att boka av en inleverans utan faktura, är det nu också möjligt att boka av inleveranser mot tidigare redan registrerade fakturor.

Använd funktionen för att skapa referensen till inleveransen när den kommer i efterhand och fakturan redan är ankomstregistrerad. Ange i detta fall först leverantören och inleveransen, samt det tidigare fakturanumret och tryck F7 - Spara.

Leverantörsfakturor och rättigheter

Detta har tillkommit rörande administrativa rättigheter och registrerade leverantörsfakturor:

Leverantörer - Fakturor. Ändringar på en faktura med avseende på t.ex. leverantörens fakturanummer eller signatur för attestering kan enbart förändras av administratörer (WB-rättigheter) eller användare med rätt att registrera leverantörsfakturor.

Rättigheter för lagrade fakturor är en ny inställning som bestämmer om lagrade leverantörsfakturor ska beläggas med rättigheter för att kunna visas från diverse vyer såsom Leverantörer - Fakturor eller vid attestering.

Om inställningen aktiveras kan fakturan öppnas av administratör, användare med rättighet Fakturaregistrering, eller av användare satta att attestera fakturan. Övriga användare har då inte möjlighet att öppna den lagrade fakturan.

Produkter - Inaktiva produkter / Alternativa nummer

Om inaktiva produkter finns knutna till sökord på alternativa produktnummer, kommer dessa nu inte att visas i listan med produkter som visas när sökbegreppet har angivits. Detta gäller då när inställningen Visa enbart aktiva produkter i söklistan används, och innebär att listan med produkter som innehåller sökt begrepp följer den ordinarie söklistans inställningar också vad gäller inaktiva produkter.

På samma sätt kan enbart inaktiva eller alla produkter växlas på själva produktkortet där det då är möjligt att vid behov ta fram inaktiva produkter.

Automatisk uppdatering av utpriser - Avrundning till 100 kronor

I de fall intervall för avrundning av belopp används vid automatiska uppdateringar, kan nu också ett intervall för avrundning till jämna 100-tal anges. Använd intervall för 100 kronor då höga försäljningspriser förekommer, och priset inte ska specificeras ner till jämna 10 kronor.

Intervallet skulle t.ex. kunna användas i prisklasser över 100 000 kronor. Detta innebär att följande intervaller nu finns som inställningar, tillsammans med exempel:

SEK (utländsk valuta)

Fr.o.m. belopp

T.o.m. belopp

10 öre (1/10)

50 öre (1/2)

0,00

9,99

1 krona (1)

10,00

999,99

10 kronor (10)

1 000,00

99 999,99

100 kronor (100)

100 000,00

9 999 999,99

Intervallet kan också anges i samband med Generell prisändring:

Specialprislistor - Täckningsgrad på transaktioner

När produkter registreras i en specialprislista kommer nu också täckningsgraden (TG) att visas baserat på angivna prisuppgifter i förhållande till kostnaden. Detta är alltså samma uppgift som visas vid försäljning t.ex. vid registrering i kundorderns transaktionssida.

Om inget pris utan enbart rabatt anges för produkten, baseras TG på kundens ordinarie prislista 1 till 9 på produkten och angiven rabatt. För att TG ska kunna visas utan registrerat pris, krävs då att alla kunder som är kopplade till specialprislistan använder samma prislista på produkten och samma momskod. Om enbart en kund har specialprislistan registrerad, används t.ex. kundens prislista 1 på produkten för att visa täckningsgraden.

Kvantiteter. Om kvantitetsbaserade priser och rabatter används i specialprislistan, kommer också TG att visas för respektive kvantitet som används. Hanteringen av rabatter sker då på samma sätt som enligt ovan, eller TG för nettopris om pris anges för kvantiteten.

Dölj TG. Beroende på inställningar för användaren visas inte täckningsgrad, detsamma om funktionen Dölj inpris, kostnad och TG används. Om funktionen används kommer TG växelvis att visas i specialprislistan beroende på vilket läge som är valt. Se mer om funktionen i följande avsnitt:

Produkter - Specialprislistor - Kvantiteter

I vyn med specialprislistor där produkten ingår visas nu också eventuella kvantitetsbaserade priser och rabatter.

Kolumnen Kvantiteter visas då automatiskt om kvantitetsbaserade priser eller rabatter finns registrerade i specialpriser på den aktuella produkten när vyn öppnas från produktkortet.

Lagerjustering - Menyn Visa

Via menyn Visa i fönstrets statusrad är det nu möjligt att bestämma att en rapport alltid ska visas på skärmen efter en lagerjustering. Detta som ett komplement till att använda knappen Rapport i det enskilda fallet. Genom menyn kan också tidigare rapporter för de senaste lagerjusteringarna skrivas ut.

Visa Rapport automatiskt vid stängning innebär att användaren inte behöver använda knappen Rapport, och rapporten skrivs då istället på bildskärm automatiskt när lagerjusteringen avslutas. Använd alternativet när rapporten alltid ska skapas.

När rapporter bara skapas ibland kan inställningen kopplas bort, och knappen kan istället användas i det enskilda fallet.

Tidigare rapporter ger möjlighet till utskrift av innehållet i en tidigare lagerjustering, för att enklare skriva ut en rapport i efterhand, t.ex. när man har glömt att skriva ut rapporten vid registreringstillfället.
Via menyn väljs då alternativet som visar en dialog med en lista över senast utförda lagerjusteringar där den aktuella rapporten kan väljas. Listan innehåller datum när rapporten först framställdes, samt justeringsnummer på de justeringar som utfördes vid det aktuella tillfället.

Den senaste rapporten föreslås automatiskt i dialogen. Utöver datum och justeringsnummer visas signaturen för användaren som utfört lagerjusteringen samt antal ingående transaktioner.

Dra i kanten eller maximera fönstret för att se ytterligare tidigare rapporter bakåt i tiden.

Lagerjustering - Serienummer vid förändringar av lagret

Minskning av lagret. Vid en reducering av lagret av en produkt med serienummer är det nu lättare att välja serienumret för den produkt som utgår vid lagerjusteringen.

Gällande negativa förändringar av lagret kan då funktionen Hämta lediga serienummer användas för att se de serienummer som finns för produkten.

Ökning av lagret. När det istället gäller en ökning av lagret anges de nya serienummer som har tillkommit på produkten. I detta fall kan nu också funktionen Serienummer i sekvens användas för att repetera angivet nummer i stigande sekvens när förändringen gäller ett större antal, t.ex. i samband med tillverkning.

Offertregistrering - Prisoffert / Kostnad från produkt

Om s.k. prisofferter används, alltså när produktens netto inpris alltid speglar kostnaden, kan nu manuella förändringar av offertens kostnad alltid göras. Detta då oavsett om produkterna som registreras är märkta som Kostnad från produkt, alltså att produktens kostnad annars alltid gäller.

Slå ihop samma produkt vid registrering - Signal

När funktionen Slå ihop samma produkt vid registrering är inställt t.ex. för kassa med läspenna eller pekskärm, kan den nya inställningen Signal när produkt slås ihop användas. Inställningen bestämmer om ett meddelande och ljudsignal ska ges när registrerat antal på den nya raden ackumuleras till en tidigare befintlig rad med samma produkt.

En specifik ljudsignal kan då också indikera att produkten redan är registrerad, t.ex. när en trådlös handskanner används och registreringen sker en bit ifrån själva kassaterminalen.

Signalen kan också anpassas till en OK / Avbryt dialog, vilket normalt inte rekommenderas annat än i de fall man av olika skäl önskar möjlighet att kunna avbryta sammanslagningen i det enskilda fallet.

Inleverans - Etiketter vid inleverans - Lagerplats / Batchnummer

Följande gäller om lagerplatser eller batcher används tillsammans med inställningen Etiketter vid inleverans:

Inleverans. Vid inleverans kommer lagerplats / batchnummer på transaktionen att registreras tillsammans med övriga uppgifter på etiketten, såsom t.ex. antal etiketter per produkt.

Utskrift av etiketter. När underlaget från inleverans väljs för utskrift, kommer den registrerade batchen att skrivas ut på etiketten i fältet Batchnummer.

Noteringar. Om det nya fältet Noteringar finns valt i etikettens design, kommer också tillhörande noteringar att skrivas ut på etiketten. Noteringar har då t.ex. angivits vid inleveransen för lagerplatsen eller batchen med produkten.

Vanlig utskrift. Vid vanlig utskrift av etiketter skrivs i första hand lagerplats registrerad på produkten. I andra hand skrivs standard lagerplats eller eventuell lagerplats angiven för geografisk arbetsgrupp. Noteringar tillhörande den aktuella lagerplatsen kommer då också att skrivas ut om så är valt i designen.

Beställningsunderlag - Nya kolumner i skärmlistan

Istället för att klicka på en rad i beställningsunderlaget för att kunna se uppgifter om Lagersaldo, Disponibelt m.m., kan dessa uppgifter nu också väljas in i listan för en mer direkt överblick.
Detta innebär också möjlighet att färglägga rader baserat på villkor om t.ex. produktens disponibla antal, eller tidigare redan beställt antal - t.ex. när ett beställningsunderlag har skapats från en hel kundorder.

Följande nya kolumner har tillkommit i skärmlistan:

Kolumn

Innehåll

Lagersaldo

Produktens lagersaldo.

Orderantal

Orderantal plus eventuellt tillverkningsantal.

Disponibelt

Lagersaldo minus reserverat orderantal.

Beställt

Tidigare antal i beställningar med produkten.

Offererat

Antal i offerter där produkten ingår.

Inställningar Order - Skriv alltid leveransadress på Fraktsedel

Normalt skrivs alltid leveransadress på fraktsedeln vilket innebär att kundens ordinarie adressuppgifter skrivs om leveransadress inte har registrerats på ordern. I de fall man istället önskar en tom leveransadress kan inställningen Skriv alltid leveransadress på Fraktsedel kopplas bort. Detta betyder då att ingen adress skrivs om ingen leveransadress har angivits. Ställ av inställningen t.ex. om fraktsedel används vid utlämning av varor och kanske även mailas till kunden.

Utskrifter Administration - Kopior vid e-blanketter

I de fall två eller flera kopior är inställt i blankettens Disposition, skrivs ett original följt av blanketter märkta med Kopia 1 o.s.v., om fältet Kopia också är valt i blankettens design. Om blanketten också skickas på mail, kommer nu enbart efterföljande kopior att skrivas ut.

Om kunden inte ska ha mail kommer alltså original plus kopia att skrivas ut, och originalet skickas per post. Om kunden istället får t.ex. fakturan på mail, kommer enbart kopian att skrivas ut.

Utskrifter Administration - Fakturor - E-mail skickat till

Om e-blanketter via mail används för fakturor till vissa kunder kan nu adressuppgiften designas in på blanketten. Uppgiften visar då om fakturan skickades via epost, och då också vilken adress som användes. Adressen till mottagaren av fakturan kan designas in i fakturans sidhuvud tillsammans med övriga adressuppgifter.

Utskrifter Administration - Blanketter - Kund e-mail

Som en komplettering till tidigare adressuppgifter såsom referensernas e-mailadresser, kan nu också kundens huvudadress designas in på samtliga blanketter. Använd fältet när kundkortets ordinarie mailadress behövs i dokumentet för fraktbokningar och liknande.

Fältet Lev.e-mail för mailadress på leverantören återfinns på samma sätt på beställningsblanketter till leverantör.

Utskrifter Administration - Leverantörsreskontra - Skicka e-mail

På samma sätt som i rapporternas sidhuvud kommer nu också företagets namn att specificeras i mailets ämnesrad när alternativet Skicka e-mail vid ej attesterade fakturor används. Detta bl.a. för att kunna se det aktuella företaget där fakturor ska attesteras i de fall flera företag finns installerade i verksamheten.

Utskrifter Administration - Nya kolumner i rapporter

Följande rapporter i Utskrifter Administration har nya kolumner som kan designas in i avsnittet Produkter / lager:

Prislistor - Kvantiteter. På samma sätt som att registrerade kvantitetsbaserade priser och rabatter kan väljas in t.ex. i skärmlistan i specialprislistans transaktioner, kan kvantiteter nu också väljas in som kolumn i rapporten Prislistor.

Då rapporten kan visa ett antal olika typer prisuppgifter, kommer kolumnen att innehålla följande beroende vad som har valts:

Inpriser. Definierade kvantitetsbaserade priser och rabatter vid inköp från leverantör, registrerade i Leverantörspriser enligt avtal med leverantören. Alltså kvantiteter som används t.ex. vid Beställning eller Beställningsunderlag.

Specialprislistor. Registrerade kvantitetsgränser, priser och rabatter som används vid försäljning när specialprislista aktiveras för kunden.

Utpris 1 till 9. Vid utskrift av någon av produktens ordinarie prislistor kommer kvantitetsgränser och rabatter angivna på produkten att visas i rapporten.

Lagervärdering - Lagerplacering. Kolumnen Lagerplacering har tillkommit möjlig att välja in i rapporten Lagervärdering. Om lagerplacering på lagerplatser används kommer placeringen för transaktionens lagerplats i första hand att visas. Annars visas produktens ordinarie lagerplacering i rapporten.

Utskrifter Bokföring - Resultatrapport för projekt

Enbart berörda projekt kan användas för att skriva ut resultatrapporter enbart för de projekt som är berörda inom den valda perioden. Vid många registrerade projekt begränsas utskriften till projekt där händelser har skett inom perioden. Detta då på motsvarande sätt som Kontoutdrag för projekt.

Utskrift till bildskärm - Skicka som e-mail / Blankettarkivet

När en blankett visas på bildskärm och därefter skickas som e-mail via bildskärmen, kommer blanketten nu automatiskt arkiveras i Blankettarkivet på samma sätt som om den hade skrivits ut på skrivare.

Detta då också förutsatt att Blankettarkivet används, samt att inställningen Sätt blankett till 'utskriven' när e-blankett skickas är aktiverad.

Information till utvecklare av applikationer mot Winbas

Informationen nedan vänder sig främst till tredjepartsutvecklare av applikationer mot Winbas.

Push-tekniken. Vid automatisering från externa system kan nu också händelsen när en befintlig kundfaktura visas hanteras av anpassningen.

Följande kommando har tillkommit i förteckningen över datafält när befintlig post visas:

Starttag

Data

Sluttag

Beskrivning

<kundfaktnr>

Kundfaktnr

</kundfaktnr>

Fakturanummer skickas när en faktura väljs i Kunder - Fakturor.

Förändringsdatum. Förändringsdatum på som används för att läsa av när en kundorder skapades eller senast förändrades kommer nu också att sättas när en orderbaserad blankett såsom följesedel skrivs ut.

Tidstämpeln tillsammans med begreppet Utskriven kan då indikera att ordern är plockad och fakturering kan ske. Beroende på inställningar såsom Sätt blankett till 'utskriven' när e-blankett skickas kommer detta också att ske när blanketten skickas på mail.

Innehåll

Nyheter version 2016-12-07