Version 2016-12-07

Winbas hjälp

Tidigare Nyheter

Nedan följer tidigare nyheter i Winbas för respektive version med start från version 2016-12-07.

Version 2016-12-07

Version 2016-12-07

Winbas uppgradering - Tyst installation

När Winbas har installerats första gången kan s.k. tyst installation väljas. Detta innebär att inga dialoger kommer att visas vid nästa serverinstallation eller klientinstallation. De sökvägar och grupper som har valts vid tidigare installation kommer då automatiskt att gälla.

Inställningen Tyst installation görs efter installation av denna version i Systeminställningar.

Tyst installation kan alltså bara användas när Winbas förekommer i en installationsinstans i verksamheten. Används flera installationer, bör också den avsedda servern kunna anges i samband med installationen och inställningen inte användas.

Serverinstallation. Paketet körs obevakat enligt tidigare definierade mappar för server och klient utan några dialogrutor. På samma sätt kommer också den tillhörande databasuppdateringen att köras.

Klientinstallation. När inställningen har gjorts kommer efterföljande klientinstallation på varje annan dator att utföras utan att interaktion av användaren. Klientinstallation kommer alltså också att utföras automatiskt mot tidigare mapp för Winbas-klienten.

Ändra systemdatum - Annan färg / Återställ till dagens

Annan färg vid annat datum. När systemdatum används för att tillfälligt ändra Winbas interna datum för användaren, kommer displayen i knappraden nu att visas i en rödaktig färg när systemdatum inte är samma som dagens datum. Detta för att indikera att en ändring av datum har gjorts, och det eventuella behovet av att ändra tillbaka när operationer i andra funktioner efteråt ska utföras.

Återställ till dagens datum. Istället för att välja ner kalendern och leta upp dagens datum, kan ett snabbval nu användas i dialogen Ändra systemdatum.

Detta kommer då att välja dagens datum, samt därefter avsluta dialogen med dagens datum som systemdatum i systemet.

Leverantörsfakturor - Fler signaturer för attestering

Fler signaturer för attestering är en ny möjlighet som innebär att ytterligare användare kan registreras för attestering. Detta utöver den eventuella huvudperson för attest som normalt föreslås från leverantören. Använd fler signaturer för attestering när det finns ett behov av att koppla in fler än en person som ska attestera en faktura.

Fakturaregistrering. I normalfallet föreslås Attest och Signatur för attest när leverantören väljs vid registrering av en ny leverantörsfaktura. I detta läge är det då möjligt att via knappen eller kortkommandot Ctrl+S välja in ytterligare personer för attestering.

Beroende på inställningen Visa enbart inloggad användares fakturor, måste alltid giltiga signaturer användas vid registrering för attestering. Detta innebär alltså att de signaturer som används också ska vara registrerade som en giltig inloggning i Användare och rättigheter.

Skärmlistan. Om flera signaturer för attestering används, öka bredden på kolumnen Signatur i skärmlistan för att se alla registrerade signaturer som ska attestera.

Leverantörer - Fakturor. Med utgångspunkt från leverantören är det också möjligt att vid behov göra förändringar i de signaturer som ska attestera fakturan. Tillsammans med vissa andra uppgifter såsom Fakturanummer och Förfallodatum kan alltså också information om attesterande signaturer förändras efter att fakturan har registrerats.

Detta är möjligt fram till att attestering har påbörjats, då tidigare uppgifter syns i skärmlistan eller via knappen men inte kan förändras.

Attestering. I samband med attestering kommer den eller de användare som har utfört attesten att registreras på fakturan. Hanteringen är olika beroende på om Grupp-attest eller inställningen Använd attestkonto är aktiverad i företaget.

Använd attestkonto. Om alternativet Använd attestkonto är aktiverat utförs en kontering via knappen Kontering för att attestera fakturan. Om flera användares signaturer finns registrerade för attestering, kommer den för första användaren att utföra konteringen. När konteringen är utförd betraktas fakturan som attesterad av användaren.

Övriga attesterande användare kan sedan vid behov ändra attestkonto (konteringar med status A - Attesterad) så länge konteringarna inte journalförts. Resterande användare attesterar fakturan på samma sätt genom att välja knappen Kontering. Fakturan blir sedan fullt attesterat när alla registrerade användare på fakturan har utfört sin attestering.

Attestering av delbelopp. Vid alternativet Använd attestkonto kan också ett delbelopp av fakturan attesteras av respektive användare ansvariga för t.ex. olika varuinköp. Detta görs genom att första användaren reducerar det föreslagna kostnadsbeloppet till sitt delbelopp. Det bokade beloppet på attestkontot kommer då samtidigt att sänkas till det attesterade delbeloppet.

Fakturans föreslagna nettobelopp minskas till det egna beloppet och preliminär motkontering på attestkontot reduceras automatiskt.

Den andra användaren konterar sedan det resterande beloppet, eller anger sitt delbelopp om ytterligare belopp ska bokas av användare uppsatta för attestering.

Delbelopp på flera kostnadskonton. Uppdelning av delbelopp på flera kostnadskonton kan göras genom att först bestämma det attesterade beloppet och sedan minska på det föreslagna kostnadskontot. I Dialogen Attestering av delbelopp svaras då nej på frågan om det attesterade delbeloppet ska förändras. Den utförda motkonteringen på attestkontot kommer då att kvarstå och ytterligare kostnadstransaktioner kan anges.

Annan användare. Beroende på vad som är angivet i inställningar för leverantörer kan andra användare eller administratörer attestera fakturor där en annan person är ansvarig för attestering.

Om en användare eller administratör attesterar en faktura för en annan person, kommer nu också den attesterande användarens signatur att registreras på fakturan av spårbarhetsskäl. Detta innebär att både uppgifter om vilka som ska attestera, och vilka som har attesterat kan visas i reskontrans vyer.

Kolumnen Attesterad. Vid sidan av ursprungliga registrerade signaturer för attest, kan kolumnen Attesterad väljas in i skärmlistorna för att se vem som sedan har utfört attesteringen av fakturan.

Fakturan på tredje raden ska attesteras av MC, TC och LH. Enbart MC har hittills attesterat, varför fakturans status är Registrerad, men ej attesterad (R).

Kolumnen Söknamn. Tillsammans med leverantörens söknamn som alltid visas längst upp för den valda fakturan, har också kolumnen Söknamn tillkommit i skärmlistan vid attestering för att direkt kunna se leverantörens namn på fakturan.

Leverantörsreskontra - Skicka e-mail. Om det automatiskt genererade förslaget till e-mail för medarbetare som är ansvariga för attestering används, kommer mailet att gå ut till alla användare som ännu inte har attesterat fakturan.

Leverantörsreskontra - Anmärkning. Kolumnen Anmärkning som bl.a. kan innehålla Ej attesterad, specificerar nu också vilka signaturer som ännu inte har attesterat fakturan.

Betalningsförslag. Fakturor som inte är attesterade behandlas inte i betalningsförslaget. Meddelandet Ej attesterad i listan över fakturor som inte ingår i förslaget innehåller nu också signaturer för de användare som inte har attesterat fakturan.

Status på leverantörsfaktura. Detsamma gäller dialogen om status på leverantörsfaktura, som också visar den eller de personer som är ansvariga för attestering av fakturan i samband med Betalningsförslag eller Avbokning.

Justering av statistik - Serienummer i kolumn

Normalt visas förekommande serienummer i statistiken på en produkt i ett fält och eventuell lista vid flera serienummer i fönstret Justering av statistik. I denna version kan även kolumnen Serienummer väljas in i fönstrets skärmlista.

Om kolumnen väljs in kommer serienummer på statistikraderna att visas i listan för den valda produkten, och ger då en bättre överblick över registrerade serienummer. Om det finns flera serienummer på en och samma transaktion, kommer dessa att radas upp i cellen som Serienr 1, Serienr 2 o.s.v.

Statistiknummer - Skriv ut eller skicka till Excel

Möjlighet finns nu att exportera alla registrerade statistiknummer till Excel. Genom att högerklicka på skärmlistan kan registrerade statistiknummer också skrivas ut eller granskas vidare på bildskärm.

Produkter - Leverantörspriser - Import av priser

Istället för körning av mer komplexa filer i Inläsning av prislistor, kan funktionen Import av leverantörspriser användas för en begränsad inläsning till alternativa leverantörer. Funktionen används då främst när de leverantörer som importeras inte är huvudleverantör på produkten, och leverantörens prisuppgifter inte tidigare finns i systemet.

Funktionen återfinns inne i Leverantörspriser när en produkt har valts. För att öppna funktionen gå in i Produkter och ta fram en produkt, välj knappen Leverantörspriser och därefter knappen Import.

Importen öppnas när en produkt har valts, men själva funktionen importerar leverantörspriser till hela produktregistret baserat på filen.

Filen ska då innehålla följande kolumner varav vissa uppgifter kan utelämnas. Leverantör, produkt och prisuppgift måste dock alltid finnas med i filen:

Kolumn

Beskrivning

Leverantör

Leverantörsummer för en leverantör som finns registrerad i Leverantörer.

Produkt

Produktens nummer registrerat i produktregistret.

Lev.artikelnr

Leverantörens artikelnummer. Om uppgiften saknas i filen, kommer produktens ordinarie nummer att registreras.

Datum

Datum som används vid t.ex. Generell uppdatering av priser från leverantör. Om datum har utelämnats så kommer dagens datum (Systemdatum) att registreras i transaktionen.

Inpris

Leverantörens prisuppgift före eventuell rabatt.

Rabatt

Eventuell rabatt från leverantören.

För ytterligare information om importen se följande avsnitt:

Registrering av verifikationer - Skriv ut verifikation

Alternativet Skriv ut verifikation som visas efter slutförd kontering kommer nu alltid att föreslås baserat på senaste val. D.v.s. om verifikaten normalt skrivs ut och Skriv ut verifikation väljs, kommer också alternativet att vara föreslaget nästa gång Registrering av verifikationer används.

Registrering av ingående balans - Avslutade konton med IB

Vid registrering av ingående balans visas ej avslutade balanskonton i Kontoplanen. Om en tidigare registrerad ingående balans finns på ett avslutat balanskonto för räkenskapsåret, kommer det nu också att redovisas i listan med ingående balanser.

Projekt - Förändringsdatum

Informationen nedan vänder sig främst till tredjepartsutvecklare av applikationer mot Winbas.

Datum och tid då projektet skapades eller senast förändrades har tillkommit i tabellen Projekt i Winbas databas (Projekt.Förändringsdatum). Förändringsdatum kan då användas av anpassningar för att enbart bearbeta förändrade projekt baserat på datum och tidstämpel.

Skärmlistan. Dessutom har Förändringsdatum tillkommit som valbar kolumn i skärmlistan med projekt. D.v.s. om kolumnen väljs in är det möjligt att se datum och tid då projektet senast förändrades. På samma sätt kan listan också sorteras för att visa t.ex. vilka projekt som senast har förändrats.

Söklista fakturor - Räntefakturor - Knapplista

När knapplistan väljs i söklista fakturor visas fakturans ingående transaktioner. Denna lista kommer nu bättre att återspegla fakturans räntetransaktioner som är av en annan karaktär än vanliga försäljningsrader.

Räntefakturans knapplista har alltså en annan uppsättning kolumner än de övriga fakturatyperna. Separata räntefakturor skapas av räntetransaktioner med åtgärd Räntefaktura som innebär att transaktionen kommer att inkluderas vid Räntefakturering.

Beställningsunderlag - Uppdatera rader

Knappen Uppdatera kan användas när funktionen Beställningsunderlag är öppen under dagen vid behandling av rader som kommer in löpande från medarbetarna. Knappen eller funktionstangenten F5 kommer då att uppdatera listan med nytillkomna rader sedan funktionen öppnades eller uppdaterades senast.

Knappen återfinns längst ut till höger nere fönstrets statusrad, som bl.a. också visar antal rader i beställningsunderlaget.

Order / Faktura - Skapa beställning - Produktens inpris

Ofta används orderradens kostnad när beställningsunderlag skapas från en kundorder. Kostnaden är då normalt produktens inpris eller manuellt förändrad vid registrering.

Om produkten är märkt med alternativet Kostnad från produkt, används istället produktens inpris.

Använd alltid produktens inpris är en inställning som kan användas för att alltid använda produktens inpris oavsett Kostnad från produkt. Använd inställningen när inpriset alltid ska föreslås, oavsett manuella registreringar på kundordern, och där kostnaden kan innehålla andra komponenter såsom Inpåslag som då inte ska avspeglas i priset på produkten i beställningsunderlaget.

Order / faktura - Lagerplats vid omflyttning utan fakturering

I de fall lageromflyttningar från order används ges en kontrollfråga om ändring av lagerplatser på ordern till angiven lagerplats. Nu finns möjlighet att koppla bort kontrollfrågan vid godkännande av lageromflyttningen, och uppdateringen kommer därmed alltid att ske.

Fråga om lagerplats vid lageromflyttning från order innebär att en kontrollfråga ges och att lagerplatser inte behöver uppdateras i det enskilda fallet. Detta när man inte avser att flytta själva ordern, men ändå utföra lageromflyttningen.

Genom att koppla bort inställningen kommer lagerplatser alltid att uppdateras vid godkännande av omflyttning.

Ändring av orderns lagerplatser sker alltid vid godkännande av omflyttningen.

Koppla bort inställningen när ordern alltid ska flyttas tillsammans med lageromflyttningen.

Strukturer. Lageromflyttningar från order med försäljningsstrukturer kommer nu också att stödjas i samband med lageromflyttning utan fakturering. Detta innebär att strukturens detaljer kommer att föreslås för lagerjustering, samt att lagerplatser och orderantal ändras för strukturdetaljer till den angivna lagerplatsen. Genom att t.ex. flytta till exkluderade lagerplatser kan lagersaldot döljas för detaljer i strukturer som tillfälligt står på en annan geografisk plats men ännu inte fakturerats.

Tidigare flyttad. Om ordern sedan tidigare är flyttad till en lagerplats, kommer inga transaktioner att föreslås för lagerjustering om samma lagerplats väljs för omflyttning igen. Enbart eventuella nya transaktioner registrerade på ordern kan då bli aktuella för lageromflyttning beroende på lagerplats.

Order / faktura - Offertnummer

Följande tillägg har gjorts gällande offertnummer vid offertorder, alltså när en offert kopieras och blir en kundorder.

Orderfönstrets namnlist. För att lättare kunna se att kundordern är en offertorder och vilket nummer som avses, kommer offertens nummer att visas i fönstrets namnlist efter att ordern har valts. Detta på samma sätt som det ordinarie ordernumret och kundens nummer och namn.

Detta alltså på motsvarande sätt som när Webordernr visas när det istället handlar om en order som kommer från webshop.

Söklista order. Kolumnen Offertnr kan väljas in i söklistan med kundorder för att lättare hitta en order baserat på ett offertnummer. Detta t.ex. genom att ange numret som sökbegrepp, eller sortera söklistanOffertnr.

Orderblanketter. Refererande offertnummer kan nu också väljas in i huvudet på orderbekräftelsen. Offernummer kan då designas ut på blanketten som används i den fortsatta korrespondensen med kunden vid definitiv orderbekräftelse.

Detta kanske också tillsammans med en ledtext såsom "Enligt offert" eller liknande, antingen som en fritext eller en mask kopplad till egenskaper för fältet.

"Enligt offert "0;;""

Följande mask skriver ut ledtext och nummer vid offertorder, annars ingenting.

Databasuppdateringen kommer också retroaktivt att sätta offertnummer på befintliga inneliggande order som tidigare har varit föremål för offertorder, där offerterna också ligger kvar i systemet. Detta sker då alltså i samband med uppgradering till denna version.

Offertregistrering - Statustexter - Kalkyl %

Genom att använda Status och fördefinierade statustexter, kan dessa nu också användas för att kunna värdera sannolikheten för att offerten blir en kundorder. Detta görs då genom att ange en procentsats, som t.ex. 50 %. På detta sätt är det möjligt att beräkna det kalkylerade värdet av alla inneliggande offerter för att få en bedömning av hur mycket ordervärde det kan komma att generera.

Kalkyl % för status kan t.ex. vara 0, 25, 50, 75, 99 och 100. Kalkyl % = 0 för att definiera att det ej blev order, och 100 för att offerten har blivit en order. Den kalkylerade chansen att offerten blir en order skulle då t.ex. kunna anges med status i intervallet 25-99.

Rapporten Inneliggande offert kommer tillsammans med det totala offererade värdet också att visa summan av det kalkylerade värdet. Detta också baserat på urvalet som har gjorts, som t.ex. säljare eller datumintervall. Se mer om rapporten nedan:

Utskrifter Administration - Inneliggande offert

Följande har tillkommit i rapporten med inneliggande offerter till kund:

Status som urval. Status finns nu med som urval för att ta fram offerter med en viss statustext angiven på offerten. Använd knappen pil-ner för att välja från fördefinierade texter registrerade i Statustexter för offerter.

Status som kolumn. Registrerade statustexter på offerterna kan också väljas in som kolumn i rapporten.

Totalsumma SEK sist i rapporten visar det totala offererade värdet i systemvalutan (SEK) som ingår i rapporten baserat urvalet. Vid utrikes offerter bör då också den korresponderande kolumnen Valuta väljas in rapporten.

Kalkylerat SEK visas i rapporten om också Kalkyl % används på registrerade statustexter. Summan utgör det kalkylerade värdet i systemvalutan (SEK) baserat på urvalet som har gjorts, som t.ex. säljare eller datumintervall. Via olika datumintervall kan rapporten t.ex. visa antingen en historisk kalkyl på tidigare offerter som ligger kvar i systemet, eller ett framtida kalkylerat ordervärde.

Utskrift till fil. Kundnummer och namn kommer nu att redovisas i separata kolumner vid utskrift till fil och Excel för att lättare kunna utföra olika typer av sorteringar och grupperingar. Detsamma gäller då också offertens Status som också kan användas för vidare grupperingar.

Utskrifter Administration - Blanketter - Fakturakod

Kundens fakturakod som avser vilken typ av fakturering som används för kunden, kan nu också väljas ut på försäljningsblanketter såsom t.ex. följesedel eller plocksedel. Uppgiften kan då t.ex. indikera när en eventuell restorder kommer att skapas beroende på faktureringsintervall. Både själva koden samt fakturakodens benämning kan väljas in på den berörda blankettens sidhuvud.

Fakturakod

Kundens typ av fakturering.

Fakt.kod text

Fakturakodens benämning.

Ett exempel kan vara om fakturakod 4 innebär samfakturering en gång per månad. Vid utskrift av följesedel eller plocksedel är det då möjligt att vidta en åtgärd beroende på fakturakod, som att t.ex. lägga ej levererade varor på en ny order, då det annars tar en månad till restorder.

Utskrifter Administration - Blanketter - Moms på rader

I normalfallet redovisas blandad moms med summeringar i blankettens sidfot, med hänvisning till moms 1, 2 och 3 på varje rad. Som ett komplement till att lägga ut radens momskod såsom moms 1 för 25 %, kan istället själva momsprocenten för raden skrivas ut i klartext på t.ex. fakturor eller andra försäljningsblanketter.

Dessutom kan det specificerade momsbeloppet för den ingående fakturaraden redovisas på blanketten.

Följande fält har alltså tillkommit möjliga att designa in i blankettens rader:

Momssats

Momsprocenten för radens momskod såsom 25 % för moms 1.

Momsbelopp

Specificerat momsbelopp för radens summa.

För en mer övergripande beskrivning av moms i blanketter se avsnittet:

Om momsbelopp baseras på beställt antal i orderblankettens sidfot, kommer också den specificerade momsen på orderblankettens rader att visa momsen för det beställda värdet, snarare än det levererade värdet som i fallet med fakturan.

Utskrifter Administration - Order - Orderdatum / Eget urval

Urvalet vid utskrift av orderblanketter kan nu göras på ett intervall av orderdatum. Dessutom kan ett eget urval på valfritt begrepp i orderregistret.

Använd det egna urvalet för att ange ett intervall för ett fält som inte är ett standardalternativ.

Utskrifter Administration - Följe-/plocksedlar - Eget urval

På samma sätt kan också ett eget urval göras vid utskrift av följesedlar, plocksedlar och fraktsedlar. Urvalet kan då handla om ej tidigare utskrivna följesedlar baserat på exempelvis orderns Transportsätt vid olika typer av frakt vid utleverans, kanske då också i kombination med orderns leveranstid.

Design av utskrifter - Teckenstorlek

Normalt väljs en teckenstorlek genom att bläddra ner i listan med storlekar. I denna version kan också en storlek skrivas in fältet manuellt utan att välja den listan.

Använd inmatning av teckenstorlek i de fall storleken inte finns upptagen i listan. Sätt en större storlek än vad som finns i listan när en design av produktetiketter t.ex. används för utskrift av produktskyltar på storformatsskrivare. Teckenstorlekar hanteras på detta sätt i följande avsnitt:

Inställningar för e-mail - Godsmärke på beställning

Godsmärke kan nu också väljas in som variabel <gm> på beställning till leverantör och genereras automatiskt i ämnesrad eller text i mailet vid e-blankett till leverantören. Detta då alltså på samma sätt som tidigare också har varit möjligt vid e-blanketter i samband med försäljning till kund.

Säljstöd - Organisationer - Selektering på grupp

Selektering kommer nu också att vara möjlig på grupptillhörighet på organisationer knutna till kunder och leverantörer i Winbas. Ange en kundgrupp eller leverantörsgrupp och selektera för att visa de organisationer som är kopplade till gruppen

Innehåll


Nyheter version 2016-09-08

  Gå till www.winbas.com Hjälp om Winbas Hjälp