Nyheter 2002-01-30

Tidigare Nyheter

Nedan följer nyheter i Winbas avseende respektive version i omvänd kronologisk ordning med start från version 2001-08-21.

Version 2002-01-30

Version 2001-12-12

Version 2001-11-30

Version 2001-10-09

Version 2001-08-21

Version 2002-01-30

Tips för hantering av Euro i Winbas

Informationslistan Lagersaldo vid lagerplatser

Informationslistan med lagerplatser som nås från Produkter eller vid registrering av ordertransaktioner och inleveranser visar lagerplatser med saldo och antal för den aktuella produkten. Vid inställningen Använd befintliga lagerplatser visas nu alla befintliga fasta lagerplatser i skärmlistan, oavsett om den aktuella produkten har ett lagersaldo eller registrerat antal.

Kopiera faktura / Skapa kredit av faktura

Ny flik vid Order / faktura - Kopiera som möjliggör kopiering av faktura till offert eller order. Funktionen öppnar möjlighet att skapa nya order av alla befintliga fakturor med hjälp av kopieringsfunktionen.

Fliken Faktura innehåller även en funktion för att skapa kredit av en befintlig faktura genom kopiering.

Inställningar Order - Kopiera order vid fakturering - Ej kontant

Alternativet Kopiera order vid fakturering kopierar order vid fakturering så att dessa sedan kan ligga till grund för nya order eller offerter via kopieringsfunktionen. Från och med denna version kopieras inte order som faktureras med betalningsvillkoret kontant. Detta uppvägs av att själva fakturan istället kan kopieras om så önskas, enligt Kopiera faktura beskrivet ovan.

Snitt kreditdagar - Enbart ej kreditfakturor

Snitt kreditdagar visar det genomsnittliga antal kreditdagar den aktuella kunden har utnyttjat. Enbart fakturor som inte är kreditfakturor omfattas nu av urvalet vid beräkningen.

Inställningar produkter - Standard lagerplats

Om en lagerplats anges som standard lagerplats, kommer denna att användas vid registrering i de fall då lagerplats inte har angivits. Används alternativet Använd befintliga lagerplatser, måste lagerplatsen även vara registrerad i Lagerplatser. Registrering av lagerplatsen kan då ske direkt från Inställningar produkter.

Standard lagerplats föreslås även vid vissa andra tillfällen, t.ex. vid Inleverans.

Inställningar Leverantörer - Använd ligger för betalning

Ny inställning Använd ligger för betalning som möjliggör att koppla bort kontering av kontot Ligger för betalning i samband med Betalningsförslag. Kontot för leverantörsskuld kommer då istället att konteras vid Avbokning.

Betalningsförslag

Vid tidigare delbetald leverantörsfaktura med kassarabatt, tar systemet hänsyn till Tidigare avdrag och Betalt belopp vid beräkning av förslaget till det nya avdraget för att minska risken för överbetalning av fakturan.

Betalningssätt och leverantörens landskod

Den tidigare spärren för betalningssätt och landskod är nu istället en varning, vilket innebär att inrikes betalning kan ske på leverantör med utrikes landskod och vice versa.

Backa status för leverantörsfaktura / kundfaktura

Genom att använda funktionen Backa status för leverantörsfaktura kan status förändras på fakturan. Exempelvis kan en attestering eller betalning backas eller en nyligen registrerad faktura tas bort.

Backa status för kundfaktura innebär att en betalning på en kundfaktura kan göras ogjord.

Avbokning

Ökad tolerans för status Betald med avseende på små decimalbelopp liksom tidigare finns i betalningsförslag. Den tidigare snäva toleransen kunde medföra att betalningar i utländsk valuta i synnerhet i samband med kassarabatt, sattes till Delbetald p.g.a. av differenser i små decimalbelopp.

Redigerbara skärmlistor

Följande registreringsrutiner är utrustade med redigerbara skärmlistor med ett antal möjliga kolumner att välja in på skärmen. Dessa fönster har även förbättrad skärmhantering vid större skärmstorlekar, vilket bl.a. innebär att fler kolumner visas samtidigt vid maximerat fönster.

Innehåll

Version 2001-12-12

Säljstöd - Aktiviteter

Rutin för att skapa en aktivitet i Säljstöd baserad på kunder och försäljningsstatistik i Winbas, där kunder i ett angivet företag är registrerade som organisationer i Winbas Säljstöd.

Inventering

Ny funktion för att läsa in inventeringsdata via textfil, skapad exempelvis i Excel. Rutinen är ett komplement och en förenkling av motsvarande funktioner som återfinns i Kommunikation via handdator.
Filen är tabseparerad och innehåller enbart produktnummer och inventerat antal när inte lagerplaster används.

Inläsning av fil kan ske på grundval av alternativa produktnummer, liksom vid manuell registrering av inventering. Detta innebär att filen kan innehålla ett alternativt produktnummer och den relaterade produkten kommer då att registreras på transaktionen.

Utskrifter Administration - Beställningsförslag

Ändring vid hantering av strukturer satta till detaljavräkning Inleverans. Eventuellt orderantal på produkten som har struktur, räknas inte med i det förslagna antalet baserat på strukturen.

För ytterligare information, se avsnittet:

Generell prisändring

Förändring av inpris nu även ske genom att använda beräkningsmetod för hel en kolumn. Detta innebär att t.ex hela sortimentets inpriser eller en viss produktgrupp kan förändras med en angiven procent eller belopp.

Innehåll

Version 2001-11-30

Inställningar Order Övrigt - Blankett

Följesedel, plocksedel, fraktsedel och faktura kan nu även sorteras efter följande begrepp:

Utskrifter Administration - Strukturer

Utskrifter Administration - EU-rapporter

Nya verifikationsnummerserier A-Z

Winbas hanterar nu upp till 26 serier för verifikationer i intervallet A-Z. Varje serie har nu även en benämning som visas i sökregister vid angivelse av verifikationsnummerserie. Aktivering av nya serier eller ändring av benämning på befintlig serie görs i Inställningar bokföring.

Alla serier som är aktiverade kan nu väljas vid de tillfällen då serie ska anges, detta innebär att t.ex. Bokföring via integration nu har alla serier tillgängliga och att serie föreslås enligt inställningar.

Se mer om hur respektive rutin påverkas med utgångspunkt från:

Fördelningar utföres

När det finns registrerade fördelningar men ingen av dessa på grundval av perioder och sista fördelade period kvalificerar för nytt verifikat ges följande meddelande:

"Det finns inga fördelningar att utföra för den angivna perioden.
Ingen verifikation har skapas av fördelningar."

Inställningar Produkter - Beställning / Inleverans

Leverantörens förpackningsantal är ett nytt alternativ som används vid Utskrift av Beställningsförslag. Leverantörens förpackningsantal avser det antal som förpackas av leverantören. Beställningsförslaget rundas av uppåt till det antal som har angivits som förpackningsantal på produkten. Används denna inställning skiftar ledtext från Max lagerantal till Förpackningsantal i Produkter, söklista för produkter och vid utskrift av Beställningsförslag.

Ytterligare beskrivning av de två olika modellerna:

Utskrifter Administration - Beställningsförslag - Skapa beställningsunderlag

Vid val av Skapa beställningsunderlag i samband med Utskrift av Beställningsförslag visas en varning om det finns tidigare registrerat beställningsunderlag.

Innehåll

Version 2001-10-09

Inställningar Produkter - Övriga inställningar - Struktur

Ny inställning för att möjliggöra inaktivering av funktionen för summering av detaljers antal vid Inleverans. Alternativet Summera detaljer vid inleverans bestämmer om ingående strukturdetaljers antal ska summeras i statistik med avseende på produkt och datum vid uppdatering av inleverans.

Utskrifter Administration - Transaktioner

Utöver som tidigare summering per produktgrupp, visas även Totalsumma för hela intervallet som utskriften baseras på.

Utskrifter Administration - Utbetalningar

När utrikes betalning sker via telebankgiro eller telepostgiro, skrivs summor för de olika valutorna ut på pappersutskriften. Även en s.k. hash total, som är en summering av de olika valutorna skrivs ut, denna utgör en kontrollsiffra vid överföring och utskrift av själva listan.

Inleverans - Summa

Vid Inleverans visas den totala summan av inleveransen i statusraden. Summan visas oavsett om fältet summa är invalt i skärmlistan för transaktionerna.

Order / faktura - Snabbregistrering

Om order Snabbregistrering används i samband med inställningen Registrera antal och produkten är markerad med Enheter, stannar markören på enhetsantal snarare än det ordinarie fältet Beställt antal.

Fönster med kontering Debet / Kredit

Kontroll vid registrering i fält avsedda för debet / kredit vid konteringar av fakturor och vissa rutiner i bokföringen, exempelvis Registrering av verifikationer. Om t.ex. ett värde för debet har angivits, kan inte kredit registreras på samma rad.

Produkter - Enhetsprodukter

Ny funktionalitet i produkt för att hantera så kallade enhetsprodukter som används för att samla statistik på den huvudprodukt som enhetsprodukten tillhör.

Produkter - Alternativa produktnummer

Tillägg till tidigare ändring vid hantering av alternativa produktnummer 2001-05-31. Om den alternativa produktens referens är samma som själva huvudprodukten där den har registrerats, räknas detta som bara en förekomst och listan över alternativa produktnummer visas inte. D.v.s. om produktens nummer är samma som ett alternativt nummer på samma produkt, räknas detta som enbart en produkt.

Produkter - Nya fält i söklista för produkt

Ett antal nya fält som tillval i söklista för produkt. Bland de viktigare märks Disponibelt antal som möjliggör att direkt i söklistan se det disponibla antalet för respektive produkt. Observera att fältet Inaktiv kommer att ges ett syfte i senare version.

Inläsning prislistor och produkter till Winbas - Levartikelnr

Vid Inläsning av prislistor används masker för uppdatering och sökning av befintliga eller nya produkter. Nytt tillval för sökning av produkt vid alternativet Sök detta fält: Leverantörens artikelnummer (Levartikelnr).

Skrivarinställning för listor och blanketter

Dialogen Status för delad skrivare

Dialogen Status för delad skrivare är en ny kontrollfunktion för att kontrollera att den registrerade skrivaren hanteras korrekt på den aktuella datorn. Funktionen fungerar som en verifiering mellan skrivarens inställning i operativsystemet och inställningar gjorda i Winbas av andra användare i nätverket.

Design av Blanketter

Ny möjlighet att lägga in fyllda rektanglar i sidhuvud och sidfot för att visuellt kunna gruppera ett eller flera fält.

Ny varning om ändringar har gjorts i design av blankett och dessa inte har sparats vid antingen F12 - Stäng eller när andra fält ska väljas in med knappen F6 - Fält.

Produkter - Vägt inpris

Om inställningen Använd Lagerbokföring i Inställningar order används och produkten är markerad för Lagerbokföring, kan Vägt Inpris på produkten enbart ändras med WB-Rättigheter.

Innehåll

Version 2001-08-21

Winbas Hjälp

Introduktion av Winbas Hjälp som är ett nytt hjälpsystem för Winbas som ersätter de tidigare hjälptexterna. Hjälpen distribueras med Winbas och kan även nås via Internet.

Kontanthantering

Tidigare Kontanthantering uppdelad i två användningsområden - Snabbregistrering och Kassahantering i följande avsnitt.

Innehåll

Nyheter version 2001-06-28