Version 2003-06-11

Tidigare Nyheter

Nedan följer nyheter i Winbas avseende respektive version i omvänd kronologisk ordning med start från version 2003-02-20.

Version 2003-06-11

Version 2003-03-21

Version 2003-02-20

Version 2003-06-11

Winbas och Windows XP

Inställning för att bestämma om Windows XP tema eller klassiskt utseende ska användas i Winbas och övriga moduler i Winbas programgrupp. Om operativsystemet Windows XP är installerat kommer standardinställningen vara XP-utseende. Se följande avsnitt för ytterligare information:

Söklistor / skärmlistor - Anpassa rader

Möjlighet att anpassa rader med textfärg och fet stil utefter villkor som har ställts mot data. Exempelvis kanske inaktiva produkter ska visas med grå text, eller kunder av en viss typ med en speciell färg.

Söklistor / skärmlistor - Utskrifter av skärmlistor

Enhetliga rapportmöjligheter från skärmlistor, söklistor och vid t.ex. selektering. Liksom tidigare möjlighet att skicka innehåll i skärmlista till Excel, kan även skärmlistor skrivas ut på skrivare och bildskärm.

Nytt företag - Portföljföretag

Dialogen Nytt företag erbjuder nu även att skapa ett s.k. portföljföretag.

Ett portföljföretag kan användas i t.ex. en bärbar dator och innehåller enbart viss kund och produktinformation. Eventuellt även begränsad till en viss säljares kunder.

Utskrifter Administration - Fakturor

Möjlighet att skriva ut fakturor sorterade på ordernummer. Sorteringen kan t.ex. användas för att lättare kunna matcha följedlar mot fakturor, kanske även i samband med olika nummerserier.

Tidrapporter / Vidaredebitera tid

Följande förändringar med avseende på Projektuppföljning med Tidrapporter och Vidaredebitera tid har utförts i denna version.

Notera att alla användare som registrerar tid nu måste ha anställningsnumret registrerat i Användare och rättigheter. Se följande avsnitt för ytterligare riktlinjer:

Till ytterligare förändringar i Tidrapporter / Vidaredebitera tid med avseende på utseende och fält hör följande punkter:

Strukturprodukter

Mindre förändringar beträffande villkoren vid strukturprodukter och Detaljavräkning Utleverans.

Produktens Lagervärde är alltid Inpris och kan inte vara Lagerartikel, enbart när Detaljavräkning är Utleverans.

Dessa alternativ tillsammans med Valuta inpris kommer att vara inaktiverade på produktbilden när en strukturprodukt visas.

Fakturakoder - Fr.o.m. - T.o.m. fakturakod

Ändring av det föreslagna intervallet i dialoger där fakturakod anges. Nu föreslås t.o.m. fakturakod 1 som representerar vanlig fakturering. Ska andra fakturakoder faktureras anges dessa i intervallet, detta för att förhindra att fakturering på mer ovanliga fakturakoder ska ske av misstag. Följande dialoger påverkas av förändringen:

Produkter - Leverantörspriser

Huvudleverantör är ett nytt alternativ i Leverantörspriser och avser den leverantör som finns registrerad på produkten. Om leverantören även finns registrerad i Leverantörspriser, kommer alternativet att markeras när leverantören väljs i skärmlistan. Genom att välja Huvudleverantör när en annan leverantör är aktiverad i skärmlistan kan man ändra den leverantör som står angiven på produkten. Se följande avsnitt för ytterligare information:

Beställning. Om annan leverantör används vid beställning än huvudleverantören och denna inte finns registrerad i Leverantörspriser, kommer inte Lev.Artikelnr att skrivas ut på beställningsraden.

Skapa order från handdator

Fältet rabatt i specifikationen Kommunikation via handdator som tidigare inte användes av Winbas är aktiverat till denna version. Detta innebär att om rabatt i % skickas från handdatorn, kommer rabatten nu att användas på ordern. De användare som inte avser att använda rabatt får således stänga av rabbathanteringen via handdatorprogrammet.

Inställningar order - specifikation av avgifter

Ny inställning för att hantera uppföljning av Faktureringsavgift, Frakt och Avgift i samband med statistik och samfakturering.

1. Statistik. Genom att koppla respektive avgift till en produkt, kan avgiften knytas till en rad med produkt och benämning för uppföljning av statistik. Inställningen bör t.ex. användas vid utförsel inom EU och trepartshandel för korrekt Kvartalsredovisning i de fall avgifter används.

2. Samfakturering. Om Samfakturering används, utgör även raderna en specifikation av avgifter på varje ingående order.

Innehåll

Version 2003-03-21

Blanketter - Sortering

Alla blanketter kan nu sorteras individuellt på ett antal sorteringsbegrepp utöver de som tidigare fanns i Inställningar order. Exempelvis kanske en viss typ av faktura ska vara sorterad på radens benämning medan en plocksedel sorteras på produktens lagerplacering.

Sorteringen anges i samband med design av blanketter och den tidigare inställningen i Inställningar Order för ändamålet har utgått. Vid uppgradering kommer befintliga berörda blanketter automatiskt att uppdateras med den inställning man tidigare hade.

Utskrift av etiketter - Välj etiketter

Möjlighet att välja bort vissa etiketter från det urval som har gjorts i samband med utskrift av etiketter i Utskrifter Administration. I dialogen kan även sorteringen för utskriften förändras efter valfri kolumn.

Utskrift av etiketter till bildskärm

Etiketter kan även skrivas ut till bildskärm och förhandsgranskning innan utskrift till skrivare görs direkt från bildskärmen. Detta i kombination med Välj etiketter ger möjlighet att granska urvalet för att sedan skriva ut valfria sidor ett obegränsat antal gånger.

Design av avier och etiketter - Fritexter och grafiska objekt

Etiketter kan nu även designas med fritexter och grafiska objekt såsom linjer, rektanglar och bilder.

Genom att högerklicka på arbetsytan kan ett antal funktioner nås från Design av etiketter. Ytterligare funktioner för t.ex. automatjustering av fält har även tillkommit.

Se avsnittet Fritexter och grafiska objekt i Design av avier och etiketter för ytterligare information.

Se exempel på etiketter designade med fritexter och grafiska objekt.

Design av etiketter - Nya fält

Design av kundetiketter och leverantörsetiketter har nu ett utökat antal fält och har kompletterats med 38 respektive 25 nya fält att använda vid design och utskrift av etiketter.

Produkter - Inaktiv produkt

Alternativet Inaktiv produkt finns nu tillgängligt på produkten. Genom att välja in kolumnen Inaktiv i söklistan kan inaktiva produkter identifieras. Selektering kan även användas för att ta fram produkter märkta som inaktiva produkter.

Order - Varningen Förfallna fakturor på kunden

Varningen Förfallna fakturor på kunden är nu mer informativ och innehåller uppgifter om antal förfallna fakturor, kundfordran och förfallet belopp.

Krav / Kontoutdrag

Krav / Kontoutdrag som körs med alternativet Enbart förfallna fakturor tar nu även hänsyn till ej förfallna kreditfakturor. Oavsett alternativet Enbart förfallna fakturor kommer ett kreditbelopp ligga i kolumnen Förfallet belopp och därmed minska summa förfallet belopp.

Kontering av leverantörsfaktura

Kontot Ingående moms konteras automatiskt om ett momsbelopp anges i samband med registrering av leverantörsfaktura. Det är nu även möjligt att ange ett Ingående momskonto på en landskod och då kommer istället detta konto att användas i samband med kontering av leverantörsfaktura om leverantören har den aktuella landskoden.

Winbas Kalkylator

Kalkylatorn kan nu även användas för beräkning av fält som är spärrade för negativa tal t.ex. konteringsbelopp. Om kalkylatorn aktiveras i ett sådant sammanhang och resultatet av beräkningen blir negativt, kommer kalkylatorn istället att använda absolutbeloppet, d.v.s. beloppet utan minustecken.

Innehåll

Version 2003-02-20

Installation och uppgradering med CD

När Winbas installeras eller uppgraderas med CD-skiva visas nu en startmeny när skivan sätts i facket om datorn är konfigurerad med autostart på CD-enheten.

Startmenyn för Winbas Installation och uppgradering kan även öppnas genom att högerklicka på ikonen som visas för CD-enheten under mappen Den här datorn eller Utforskaren.

Startmenyn innehåller följande genvägar:

Installation - Nya drivrutiner för databaser

Fr.o.m. denna version installeras de senaste drivrutinerna för kommunikation mellan program och databaser. Drivrutinerna motsvarar Microsoft JET servicepack 6 för olika Windowsversioner.

För ytterligare teknisk information se avsnittet:

Installation - Startmenyn

Programmen för registrering och överföring av EU-konton har utgått från Winbas programgrupp och startmenyn vid nyinstallation. Vid uppgradering av befintlig programgrupp ligger tidigare genvägar dock kvar. Programmen distribueras fortfarande och installeras på datorn och vid ett eventuellt behov kan dessa program startas från Utforskaren eller från Winbas Hjälp.

Databasverktyg - Komprimera och reparera

Det tidigare alternativet Reparera databas har utgått och slagits ihop till den gemensamma funktionen Komprimera och reparera. Denna gemensamma funktion utför alltså både den tidigare funktionen Reparera databas samt komprimering av databasen. Alternativet motsvarar den funktion som återfinns i Access 2000 och XP och som används för hantering av Winbas databaser sedan version 2002-06-17.

Databasverktyg - Skicka databas

Möjlighet att skicka över en databas via FTP direkt till Winbas support från Databasverktyg. Funktionen användes efter kontakt med Winbas Support där man överenskommer vidare granskning av en supportfråga som är relaterad till data som behöver granskas på plats.

Leverantörsfakturor - Lagrade leverantörsfakturor

Möjlighet att lagra inkomna leverantörsfakturor för att sedan kunna följa upp och öppna dessa på skärmen i rutiner som hanterar leverantörsfakturor. Lagringen kan ske genom att t.ex. använda en scanner för att sedan spara i valfritt format. Funktionen aktiveras genom ange en katalog i Inställningar Leverantörer, för detaljerad information se avsnittet:

Faktura-attest

Ny inställning i Inställningar Leverantörer som styr vilka leverantörsfakturor som ska visas i skärmlistan när attestansvariga går in i faktura-attest. Alternativet Visa enbart inloggad användares fakturor vid attestering innebär att bara de fakturor som har den signatur för attest som motsvarar den inloggade användarens signatur visas i samband med attestering.

Samfakturering

Dialogen Samfakturering ger nu även möjlighet att ange ett intervall baserat på ordertyp, för att på detta sätt kunna samfakturera enbart order med vissa ordertyper.

Användare och rättigheter - Rättighet Fakturering

Ny rättighet Fakturering i Användare och rättigheter. Rättigheten styr om alternativet Faktureras ska kunna väljas i Order / faktura och Serviceorder.

Notera att alternativet Samfaktureras fortfarande alltid kan väljas när ordern är föremål för samfakturering, eftersom den egentliga faktureringen då styrs av rättigheten för att utföra samfakturering.

Serviceorder - Rättigheter för direktutskrifter

Rättigheter för att utföra direktutskrifter i Serviceorder följer nu motsvarande de som används i Order / faktura och som har angivits i avsnittet Utskrifter Administration i Användare och rättigheter.

Direktutskrift i Serviceorder

Rättighet

Inlämningskvitto / servicesedel

Order

Utlämningskvitto / följesedel

Följesedel

Fraktsedel

Följesedel

Faktura

Faktura

Order / faktura - Ordertyp föreslås från kund

Ny inställning på kunder för att ange en ordertyp som sedan föreslås vid registrering av Order / faktura. Om en ordertyp är angiven på kunden, kommer denna ordertyp att föreslås automatiskt när kunden väljs Order / faktura.

Vid registrering av nya kunder kan inställningen för ordertyp även sättas som förslag vid ny kund. Den angivna ordertypen kommer då att registreras automatiskt på varje ny kund när kunden sparas i registret.

Utskrifter Administration - Inneliggande order

Möjlighet att välja Alla ordertyper i samband med utskrift av inneliggande order. Systemet föreslår utskrift av order med typ 1 som tidigare.

Utskrifter Administration - Leverantörsetiketter

Möjlighet att välja in fältet Referens på etiketten, vilket innebär att den referens som är Huvudreferens på leverantören skrivs ut.

Utskrifter Administration - Sortering av Produktetiketter

Ändring i sorteringen av standardutskrift av produktetiketter från tidigare Grupp och Benämning till Grupp och Nummer.

Blanketter och design av blanketter

Markera fält och fritexter i design. Nytt sätt att markera flera fält i design genom att klicka på arbetsytan och dra markeringen över de fält som ska markeras.

Om t.ex. egenskaper för adressuppgifter ska förändras, klicka till vänster ovanför första fältet och dra över de fält som avses.

Släpp sedan musknappen för att markera de fält som ligger innanför markeringens område.

Första sidan, Alla sidor eller Enbart sista sidan bestämmer om fält i blankettens sidhuvud eller sidfot ska skrivas ut på om en blankett blir på fler än en sida. Exempelvis kanske man önskar att skriva ut vissa fritexter i sidfoten rörande fakturabelopp o.s.v. enbart på sista sidan. Genom att ange Sista sidan, skrivs fälten enbart ut på sista sidan i blanketten.

Vid större skärmstorlekar går det även bra att ändra denna egenskap direkt på flera fält utan att gå in i dialogen Egenskaper. Se exemplet nedan avseende rubriker i sidfotens summarad på sista sidan.

Hantera varje sida som ett skrivarjobb innebär att varje sida hanteras som ett jobb på skrivaren. Använd denna inställning tillsammans med avancerade skrivare eller kombinerade kopiatorer och skrivare, som har möjlighet att skriva flera kopior från olika fack.

Inställningen sätt i Disposition för den aktuella blanketten:

För ytterligare information se avsnittet:

Inställningar Produkter - Decimaler på Inpris / Kostnad

Vid följande tillfällen används nu även den noggrannhet som har angivits i Avrundning och Decimaler med avseende på antal decimaler på uppgifter rörande inpris.

Dessutom gäller inställningen även för Kostnad där beräkning av kostnad sker, eller där en kostnad avrundas på skärmen.

Order - Handdator

Utökad funktionalitet i samband med inläsning av order till Winbas från handdator. Nu stöds ytterligare en specifikation med ett tabseparerat filformat.

Innehåll

Nyheter version 2002-11-21